Hírek

2004.10.15. 12:17

Kevesebb adót fizetünk

Akiknek az éves bruttó keresete 1,5 millió forint alatt lesz 2005-ben, azok csupán 18 százalék személyi jövedelemadót fizetnek. Az ennél többet keresők adókulcsa 38 százalék lesz.

Bán Károly

Az adótörvény jövő évi változásai okán összességében 100 milliárd forinttal több marad az emberek zsebében. A 26 százalékos kulcs megszűnésével ugyanis másfél millió ember kerül a 18 százalékos adósávba.
A minimálbér adómentességét továbbra is az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírás lehetősége teremti meg. Az adójóváírás havi összege marad 9 ezer forint, a jogosultsági határ úgyszintén nem változik, évi 1 millió 350 ezer forint lesz. A kiegészítő adójóváírás havi összege azonban az idei 540 forintról 1260 forintra emelkedik, éves jogosultsági határa pedig 720
ezer forintról 1 millióra. Tehát azok, akiknek az éves keresete ebbe a sávba esik, nem csupán a havi 9 ezer forintot, hanem további 1260 forintot jóváírhatnak személyi jövedelemadójukból.
Az adókedvezményeket két és fél millió adózó tudja igénybe venni. A gyermekek után járó családi kedvezménynél a változás csak a 12 millió forintos éves jövedelemnél többet keresőket érinti, hisz e felett már nem lehet igénybe venni a kedvezményt.
Az adókedvezményeket hatmillió forintos éves jövedelemig lehet igénybe venni teljeskörűen. Hatmillió forint kereset felett már csak a családi kedvezményt, a lakástörlesztés után adható adójóváírást, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó kedvezmények érvényesíthetők.
A Sulinet program keretében vásárolt számítógépekre járó adójóváírás csak négymillió forint jövedelem alatt jár. A kedvezményekkel kapcsolatos általános szabály, hogy összességében csupán 100 ezer forint kedvezmény vehető majd igénybe 2005-ben is. Ilyen veszély egyébként nem nagyon fenyeget bennünket, hisz az adóhivatal adatai szerint az idén igénybe vett kedvezmények átlaga 33 ezer forint volt a legszélesebb körben járó családi kedvezmények nélkül.
Az adómentesen adható étkezési hozzájárulás összege hideg élelemnél 3500 forintról 4 ezer forintra, míg meleg étkeztetés esetében 6 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik. Emellett emelkedik az adómentesen adható iskolakezdési támogatás összege is 15 ezerről 17 ezer forintra és hosszabb lesz az az időszak, ameddig a támogatás adómentesen adható. A tervek szerint az iskolakezdés előtt 60, illetve utána 60 nappal lehet érvényesíteni ezt az adókedvezményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!