Hírek

2004.10.23. 01:06

Azonosító a bőr alatt

Engedélyezték a bőr alá ültethető mikrochipet az USA-ban. A parányi szerkezet kizárólag orvosi céllal alkalmazható. De az emberjogi szervezetek az elnyomás csíráját látják a találmányban.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="248"] Rizsszemnyi méretű mikrochip. Áldás vagy átok az új technika?
[/caption]Életmentő lehet az új módszer, az emberi karba ültetett mikrochip, amely nemrég kapott zöld utat az Egyesült Államokban. Súlyos esetekben az orvosok pillanatok alatt hozzájuthatnak a beteg egészségügyi adataihoz. A vércsoportra, az esetleges allergiákra, a korábbi kezelésekre vonatkozó és más tudnivaló egy szigorúan ellenőrzött adatbankban szerepel. A mikrochip egy kódot tárol, amely kulcsként nyitja a kérdéses személy egészségügyi adatainak digitális fiókját.
Az orvosoknak nincs más dolguk, mint kézi készülékükkel letapogatni a kódot. Éppen úgy, mint ahogyan a pénztárosnők rákattintanak az árucikkek vonalkódjára.
Az amerikai egészségügyi minisztérium nemrég bejelentette, 139 millió dollárral támogatja az elektronikus egészségügyi adatbankok létesítését. Bush elnök azt szeretné, ha az amerikai lakosság orvosi adatait tíz éven belül digitálisan tárolnák.
A bőr alá ültetett mikrochip nem teljesen új keletű. Az USA-ban sok millió háziállat hord ilyet. Japánban a gyermekrablásoktól tartó szülők kívánságára több iskolában kísérleteztek a piciny azonosítókkal. A kicsik ruhájába erősítették a láthatatlan chipeket. De Mexikóban már arra is van példa, hogy a szigorúan titkos bűnügyi nyilvántartáshoz csak a beültetett mikrochippel rendelkező szakemberek férhetnek hozzá.
A rizsszemnyi mikrochip beültetése mindössze húsz percet vesz igénybe, és csak tűszúrásnyi fájdalommal jár. Az emberjogi aktivistákat azonban jóval fájdalmasabban érinti az új módszer bevezetése. Attól tartanak, hogy a beültetett chip súlyos visszaélésekhez vezet. Szerintük fennáll a veszély, hogy ha mindenki hord chipet a karjában, bárki bármikor megfigyelhető lesz. Tüntetéseken az egész tömeget pillanatok alatt át lehet világítani.
Felrémlik a számítógépes betyárok, a hackerek veszedelme is. Mások viszont úgy látják, hogy a beültetett chipek alkalmazása épp ellenkezőleg, a nagyobb biztonságot szolgálhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!