Voks

2022.04.07. 11:30

Itt a lista: 28 kistelepülésen és egy városban lett volna érvényes a népszavazás

29 Komárom-Esztergom megyei településen lett volna érvényes, 41-en pedig érvénytelen a vasárnapi népszavazás.

Kemma.hu

A szavazókörökben dönthetett mindenki, kéri-e a népszavazási ívet is

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

A vasárnapi országgyűlési választással egy időben országos népszavazást is tartottak. Négy kérdésben várták a válaszokat: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? 

Ahogy azt dr. Veres Zoltán megyei jegyzőtől, a Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől megtudtuk, az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott.  Az eredményességhez pedig az kell,  hogy az érvényes szavazatok több mint fele ugyanazt a választ adta a kérdésre. A négy kérdést külön-külön vizsgálták, hogy kiderüljön, érvényes és eredményes volt-e a népszavazás.

Országos szinten, 98,97 százalékos feldolgozottságnál a részvétel 68,75; megyein pedig 68,01 százalékos volt. Ahogy azt korábban különböző szervezetek propagálták, sokan szavaztak érvénytelenül. Végül 44 százalék körül voltak az érvényes válaszok, vagyis érvénytelen és így eredménytelen lett a referendum. Megnéztük, hogy megyénk mely településein lett volna érvényes (és így eredményes), és melyeken nem lett volna a referendum. 

Forrás: MTI

Tatán egyébként 73,68-os volt a népszavazási részvétel, Várgesztesen és Akán még ennél is magasabb, azonban Bakonyszombathelyen 58,96 százalék. 
Míg a legtöbb helyen egységes volt a válaszok érvényessége, érvénytelensége, Bokodon, Császáron, Héregen, Piliscséven, Súron és Kömlődön megoszlottak az eredmények, sőt, volt kérdés, ami 50-50 százalékot hozott e tekintetben. Mutatjuk is, hogy ezeken a településeken hogyan alakultak a válaszok:

Az első kérdésre érkezett egyébként az érvényes voksok közül a legtöbb igen, szűkebb hazánkban 1,5–3-szor annyi, mint bármelyik másik esetében, de még így is legfeljebb 10 százalék körül. Komárom-Esztergom megyében összességében 29 településen lett volna érvényes, 41-en pedig érvénytelen a népszavazás. A városok közül mindössze egyben lépte át az ötvenszázalékos küszöböt az érvényesen leadott voksok száma. Infografikánkban mutatajuk is, hogyan szavaztak a falvak, községek, városok:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!