Megemlékezés

2022.02.24. 18:54

Ászári otthona udvarán emlékeztek koszorúzással Jászai Marira

Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika születésének 172. évfordulóját ünnepelték csütörtökön szülőfalujában, Ászáron. A megemlékezést egykori otthona, a Jászai Mari Emlékház udvarán tartották – több, a színésznőről elnevezett díjjal kitüntetett színész jelenlétében.

Raffael Veronika

Jászai Mari kultusza máig elevenen él a kétezer fő alatti lakossággal rendelkező faluban: leghíresebb elszármazottjuk emlékére szobrot, iskolát, utcát, teret és szülőházat is neveztek el. Utóbbiba belépve mély tiszteletet kifejező sorokat olvashat a betérő: „Sose szólhatott olyan halkan, hogy ne hallhattuk volna mindenütt.”– áll a kályha felett.

Kalandos élete volt

Az emlékezésen beszédet tartott Pekár Zsolt, polgármester, aki a színésznő életét mutatta be. A Nemzeti Színház nagyasszonya három évet élt Ászáron, kalandos élete onnan, a kis nádfedelű parasztházból eredt: ötéves korában elsodródott a szülői háztól, szolgáló lett belőle. Elemi iskolába Győrben járt, később Pesten szolgált, 1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak. 1901-től a színház örökös tagja lett. A falubeliek a mai napig büszkék arra, hogy a színészlegenda élete onnan indult, és hogy elszármazásával mesteri szintre emelkedhetett művészetében. Hozzátette: a település hagyományai között kiemelkedő jelentőséggel bír a Jászai Mari emléknap.

Művészek is tiszteletüket tették

Az ünnepségen tiszteletét tette Rubold Ödön Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész a Nemzeti Színházból, dr. Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, rendezője, Ballér Bianka színművésznő a székesfehérvári Vörösmarty Színházból, valamint Varga Gabriella színművésznő a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.

Koszorúzással emlékeztek

Az előadások után a polgármester, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az óvoda az iskola, valamint a nyugdíjas klub képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, majd a település vezetősége arra kérte a Jászai-díjas színészeket: aláírásukkal tiszteljék meg a házban lévő, kitüntetetteknek szánt falat.

A nap folytatásában a Jászai iskolában a környező települések és a helyi diákok számára rendeztek prózamondó versenyt, ezt követően kiosztották a 2022-es Simon István díjat a Közösségi Ház dísztermében. Idén az elismeréssel a 81 éves Ligeti Gábor, alpolgármestert tüntették ki, aki 2002 óta képviselőként tevékenykedik a faluban. Az est folyamán fellépett Mászáros Jámos Elek előadóművész is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!