Látogatás

2024.02.06. 17:26

Németh Szilárd Tatabányán: gyerekként birkózóedzésen fürödtem először zuhany alatt

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke tartott fórumot február 6-án Tatabányán, ahol beszélt az elmúlt nyolc év eredményeiről és felvázolta a következő öt esztendő terveiről. A nyilvános eseményen gyerekkori emlékeiről is beszélt a kormánybiztos, de pontos számokat is közölt a szövetség pénzügyi helyzetéről, állami támogatásokról.

Túri Csaba

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke tartott nyilvános fórumot Tatabányán

Fotó: Flajsz Peter

A Magyar Birkózó Szövetség 2024. évi tisztújító küldöttközgyűlését megelőzően regionális fórumokat szervez. Ennek keretében látogatott el Tatabányára Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, hogy a sajtónyilvános eseményen beszámoljon az elmúlt öt év eredményeiről és a jövőbeni tervekről, elképzelésekről. A fórum időpontja nagyon kedves dátum a tatabányaiaknak, ugyanis pont február 6-án ünnepli fennállásának a 114. születésnapját a Tatabányai Sport Club, amely ráadásul hosszú évtizedek óta meghatározó pillére a magyar birkózósportnak.

Németh Szilárd elárulta, hogy amikor 2015-ben megválasztották a szövetség elnökének, számos problémával kellett szembesülnie. Abban az időszakban még 125 együttes tartozott az MBSZ kötelékébe, ez a szám mostanra 96-ra csökkent. Kiemelte: a szám csökkenése a kívülállóknak negatív eredménynek tűnhet, azonban a változás mögött tudatos építkezés zajlott. 

Attól nem egyesület az egyesület, hogy van elnöke és kapja a pénzt. Gyerekek és versenyzők pedig sehol nincsenek

– mutatott rá Németh Szilárd az előző érában tapasztalt rossz működési elvekre.

A korábbi időszakhoz képest szintén jelentős változásként említette, hogy az államtól kapott támogatásokat a korábbi trendhez képest nem egyből költi el a szövetség, hanem a jövőre is gondolva ésszerűen, beosztva, tartalékolva. Ennek a tudatos pénzügyi gazdálkodásnak köszönhetően a korábbi, borítékban átadott „csörgő pénzekkel” ellentétben már 400 millió forint jutalmat is ki tudott osztani a szövetség az eredményes sportolóknak és edzőknek.

A fórumon kiderült: az MBSZ az elmúlt nyolc évben összesen 12 új birkózócsarnokot épített meg, mivel sok helyen „tyúkketrecekben edzettek”. Többek között a Komárom-Esztergom vármegyebeli Dorogon és Esztergomban is átadásra került a birkózáshoz megfelelő terem.

További 30 termet pedig felújítottak. Németh Szilárd ezzel kapcsolatban hozzátette: nem elég önmagában egy épületet felhúzni, nagyon fontosak az abban kialakított körülmények is, hogy a sportolni vágyó gyerekeknek minden adott legyen a fejlődéshez és az egészség megtartásához. Ennél a pontnál idézett fel egy emléket a gyermekkorából:

Gyerekként otthon csak lavórban tudtunk mosakodni és fürdeni, az első alkalom, amikor egy zuhanyzóban tudtam tisztálkodni, egy birkózó edzés után volt.

Németh Szilárd kiemelte: a megfelelő higiéniai körülmények kialakítása azért is fontos, mert a birkózás egy különösen fertőzésesélyes sportág.

Az egyébként a rezsicsökkentés fenntartásáért is felelős kormánybiztos a 2015-től tartó időszak eredményeivel kapcsolatban örömmel árulta el, hogy a korábban említett fejlesztéseknek és a megfelelő körülmények kialakításával párhuzamosan a nemzetközi sikerek száma is növekedő pályára lépett. Az elmúlt nyolc évben a felnőttek között 53, míg az utánpótlásnál 251 érmet szerzett magyar birkózó.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország a legeredményesebb. A sikerekkel kapcsolatban külön kiemelte Losonczi Dávid világbajnoki aranyérmét: a fiatal sportoló hiába nyert a szőnyegen egyértelműen, a helyszínen még a török ellenfelét hozták ki győztesnek óriási megdöbbenésre a verseny bírái. Az MBSZ azonban nem hagyta annyiban a teljesen nyilvánvaló és súlyos bírói hiba miatti vereséget, ezért minden lehetséges fórumon megtámadta az eredményt.

Bár a sportágban hivatalosan nem létezik az óvás fogalma, ezért kevés esély mutatkozott a pozitív fordulatra. Ennek ellenére a sportág nemzetközi szövetségének elnöke  novemberben bejelentette: Losonczi Dávid világbajnoki aranyérmes. Németh Szilárd szerint rendkívül tanulságos ez az eset, hiszen azt bizonyítja: mindig, mindent meg kell tennünk az igazunkért. Ennek és a 2018-as – a nemzetközi visszhangok szerint minden idők legjobban megszervezett – budapesti világbajnokságnak köszönhetően a magyar birkózás kivívta a tiszteletet szerte a világon a szakági szövetségi elnök szerint.

A megújult birkózó szövetség egyik legfontosabb eredményeként a Kozma István Akadémia létrehozását említette. Az akadémiai rendszer kizárólag a felkészítésre helyezi a hangsúlyt, a gyerekek hivatalosan maradnak az anyaegyesületüknél, így a sikereket továbbra is nekik szállítják. Az akadémiai rendszerben fejlődő sportolók első világbajnoki aranyérmese lett éppen Losonczi Dávid. A 2021-es alapításkor 100 fővel kezdték meg a közös munkát, ez a szám mára 216 főre duzzadt.

Nézői kérdésre válaszolva elmondta: Ő az egyetlen sportszövetségi elnök, aki nem támaszt elvárást a párizsi nyári olimpiával kapcsolatban, mivel a birkózás egy olyan sportág, ahol a felkészülés során akár egy rossz mozdulat, vagy éppen egy több napos vírusos fertőzés is akkora hátrányokat okozhat, amikkel nem lehet előre számolni. hazánk jelen állás szerint két olimpiai kvótával rendelkezik birkózásban.

Németh Szilárd elárulta, hogy a fórum előtt meglátogatták a tatabányai Turul-szobrot, ami azért érdekes, mert a magyar válogatott hivatalos szerelésén a turulmadár is megjelenik motívumként. A nyilvános esemény végén sok sikert kívánt a tatabányai birkózóknak és reményét fejezte ki, hogy jövőre méltó módon meg tudják ünnepelni a szakág alapításának 100-ik évfordulóját. Kiemelte: a szövetségnek nagyon fontos a vidéki klubok támogatása, a TSC-t kiemelten fontos egyesületnek tartja a sportágban.

A Komárom-Esztergom vármegyebeli egyesületnek nyújtott állami támogatások:
Dorogi Atlétikai Club: 131 millió forint
Esztergomi BSE: 40 millió forint
Szárliget SE: 8 millió forint
Tatabányai SC: 108 millió forint

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában