Megmérettetés

2023.08.04. 13:41

Két tatabányai indulója is van a Mesterek Kupája versenynek

Legalább egy érem megszerzésében bízik a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) a péntektől vasárnapig tartó Mesterek Kupája előtt, amelyre a Papp László Sport­arénában kerül sor. A versenyen két tatabányai sportoló is indul.

Kemma.hu

Keller Rebeka (balról a harmadik) is elindul a mesterek között

Forrás: utanpotlassport.hu

 Nagy András főtitkár az MTI érdeklődésére elmondta, afféle „mini-világbajnokságra” számíthat a közönség Budapesten. 

„Rendkívül erős mezőny várható, lesz olyan, hogy egy súlycsoportban három japán is elindul. A vb-hez hasonlóan egy éremben és egy pontszerző helyben bízom a 22 versenyzőnktől, két érem már nagyon jó, három pedig fantasztikus teljesítmény lenne” – mondta Nagy András. „Mivel az utolsó olimpiai kvalifikációs évben vagyunk, immár minden eredmény száz százalékban számít a világranglistán, és a jövő évi világbajnokság után a Masters lesz a második legtöbb pontot adó esemény az egész kvalifikációban. A verseny súlyát jelzi, hogy aki bemérlegel, már automatikusan 200 pontot kap, ami két világkupa-viadalon szerzett aranyéremnek felel meg” – tette hozzá. 

A Mesterek Kupáján – amelyre minden súlycsoportban a világranglista legjobb 36 dzsúdósa kapott meghívást – az MJSZ a rendező jogán kategóriánként két cselgáncsozót indíthat, és a lehetséges 28-ból 22 sportoló esetében élt is a lehetőséggel. Ebből a világranglistás helyezés alapján, azaz „alanyi jogon” nyolcan harcolták ki a részvételt Pupp Réka (6. a világranglistán), Tóth Krisztián (7.), Özbas Szofi (7.), Ungvári Attila (10.), Sipőcz Richárd (20.), Vég Zsombor (24.), Sáfrány Péter (28.) és Gercsák Szabina (32.) személyében. 

Az IJF World Masterst a nemzetközi szövetséget vezető Marius Vizer kezdeményezésére hívták életre 2010-ben, azóta két kivétellel minden esztendőben megrendezték (2014-ben visszalépés miatt maradt el, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány húzta keresztül a számításokat). A budapesti erőpróbán 14 olimpiai és 35 világbajnok biztosan ott lesz, a legnagyobb sztárok közül tatamira lép az egyaránt kétszeres olimpiai bajnok francia Clarisse Agbegnenou és cseh Lukas Krpalek, továbbá a négyszeres világbajnok japán Naohisza Takato is. 

Nem lesznek ott ugyanakkor a mezőnyben a Tokióban ugyanazon a napon ötkarikás aranyérmet szerzett Abe testvérek, Hifumi és Uta, akik már a jövő nyári olimpiára koncentrálnak, illetve kihagyja a budapesti viadalt a sportág klasszisa, a 11-szeres világbajnok francia Teddy Riner is. Az eddigi 11 Mesterek Kupáján nem született magyar aranyérem, s a termés három ezüstből és hét bronzból áll. Az idei, 196 ezer euró (75,8 millió forint) összdíjazású Masters győztesei fejenként 4800 eurót kapnak, az ezüstérem 3200, a bronz- pedig 1600 eurót ér. A program pénteken 9, szombaton 10 órakor, vasárnap pedig 9.30-kor rajtol, az éremküzdelmekre mindhárom napon 17 órakor kerül sor.  

A program
Péntek: 
Férfi 60 (Feczkó Csanád, Nippon Sport JC; Naji Dávid, Kaposvári JK) és 66 kg (Pongrácz Bence, VSD; Szeredás Botond, Nippon Sport JC). 
Női 48 (Kőszegi Rebeka, BHSE), 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE; Keller Rebeka, Ippon Judo Tatabánya) és 57 kg (Szász Hanna, Siklós SE). 
Szombat: 
Férfi 73 (Szegedi Dániel, Budaörsi SC; Szabó Áron, Ippon Judo Tatabánya) és 81 kg (Ungvári Attila, Győri AC; Demeter Marcell, MTK Budapest). 
Női 63 (Özbas Szofi, BHSE; Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE; Czerlau Jennifer, Miskolci VSC). 
Vasárnap: 
Férfi 90 (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE; Cserkaszov Mihály, Győri AC).  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában