Három-null

2023.07.20. 14:18

Tudtad, hogy Tatabányának is köze van a Fradi irtózatos BL-buktájához?

"Talán lenéztek minket egy picit" - mondta a Ferencvárosról Turi Géza, aki számára ez a BL-selejtezős győzelem többet jelent, mint bárkinek. Az nb1.hu-nak beszélt minderről.

Kemma.hu

Turi Géza kapusedzőkéne van jelen a KÍ csapatánál

Forrás: KÍ Kalksvík

„A svéd bajnok vár ránk a BL-ben. Mert az biztos, hogy mi továbbjutunk…” – írta a BL-selejtező 2. köre előtt a Ferencvárosi TC hivatalos oldala. Még a csapat szurkolói is kiakadtak a tiszteletlenség és alázat teljes hiánya miatt. A 8 órás munka mellett futballozó feröeri KÍ Klaks­vík (a kapusuk például a visszavonulást követően a norvég ötödosztályban középhátvédként játszott még egy hónapja) a Groupama Arénában alázta meg a magyar rekordbajnokot, hiszen 3-0-ra győzött. A Ferencváros 3 kapura lövést tudott produkálni a találkozón, amiből az első a 71. percben esett, így nem nagyon tették próbára az 5000 lakossal bíró város kapusát. Sztaniszlav Csercseszov csapata az Európa Konferencia Liga selejtezőjében folytathatja így.

Különleges este várt szerdán Turi Gézára, a Groupama Arénában ugyanis ő volt az egyetlen magyar, aki nem a vendéglátó Ferencváros, hanem a feröeri KÍ sikeréért próbált mindent megtenni. A Zalaegerszeg 2002-es bajnokcsapatának a tagja 2006 óta a Feröer-szigeteken él. Előtte a Tatabánya kapusa volt, a 2004-2005-ös szezonban volt a csapat kapusa. Közel másfél évtizedig három helyi klub hálóőre volt, egy ideje pedig a KÍ Klaksvík kapusedzője. Mindig remélte, hogy klubja összekerül egy magyar csapattal valamelyik nemzetközi kupában, és a vágya idén teljesült, de nem is akárhogyan! A feröeriek ugyanis – óriási meglepetésre – a hazai 0-0 után 3-0-ra kiütötték a jóval magasabbra taksált, Európa Liga-nyolcaddöntős Ferencvárost a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában.

„Nagyon szerettem volna egy magyar csapat ellen játszani, és ez az álmom valóra vált. De hogy nyerni is tudtunk, ráadásul idegen környezetben, az kimondottan fantasztikus” – nyilatkozta a találkozó után a Groupama Aréna vegyes zónájában az NB1.hu érdeklődésére Turi Géza, akinek komoly szerepe van abban, hogy a feröeriek győzni tudtak a visszavágón.

Remélem, hogy sok közöm volt a győzelemhez, hiszen a pontrúgásokért én felelek. Erre sokat készültünk, tudtuk, hogy rengeteg beadás lesz, és a szögletekre is fókuszt helyez majd a Ferencváros. A srácok erre odafigyeltek, odatették magukat, és hál’ istennek mindent kirúgtak, elfejeltek, ahogy kell.

Míg a ferencvárosi játékosok profi labdarúgók komoly fizetéssel, addig a feröeri játékosok dolgoznak is a futball mellett. „Van, aki iskolába jár, van, aki igazgató vagy éppen egy élelmiszer-áruházban villanyszerelő. Mindenféle munkát végeznek a játékosok. De a külföldiek általában profik, és pénzért játszanak csak.”

A siker első lépcsőfokát a gólra váltott büntető jelentette. „Frederiksberg nagyon biztos 11-es rúgó, nem nagyon beszéltem vele arról, hogy hová rúgja. Ezt ő dönti el, hogy melyik sarkot választja. Egyébként mind a két oldalra szokta rúgni a büntetőket, most a bal alsó sarkot választotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában