Jég hátán is

2023.03.02. 11:30

A kanadai vb-n a tatabányai kerekesszékes curlingcsapat: itt a dátum, mikor szurkolhatunk nekik

Március 1-jén, szerdán indutl Kanadába a tatabányai kerekesszékes curling vegyes-páros. A csapat célja a 2026-os olimpiai kvalifikáció.

G. D. V.

Forrás: beküldött

Március 4-én, szombaton kezdődik a kanadai Richmondban az idei kerekesszékes vegyes-páros világbajnokság, ahol Sasadi Anikó és Barkóczi Péter képviseli Magyarországot. A csapat edzője, Rozgonyi Gergely a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a versenyen kvalifikációs pontokat szeretnének szerezni, hogy kijuthassanak a 2026-os olimpiára.

A versenyen 19 ország csapata indul, és már rögtön az első este pályára kell állnia a magyaroknak Skócia ellen. A döntőt 12-én rendezik, remélhetőleg a magyar páros részvételével. 

Úgy gondolom a párosban benne van az érem! Minden erőnkkel arra fogunk törekedni, hogy a maximumot hozzuk ki a Világbajnokságból. Ebben az eddigi változások kedvezően hathatnak. Visszalépett több csapat is és új sorsolásban több mérkőzésünk lesz az alapszakaszban, így többet tudunk fejlődni mérkőzésről mérkőzésre

– magyarázta Rozgonyi Gergely, akit tavaly az év edzőjének választottak miután Finnországban, Lohjában ahol egy másik kerekesszékes vegyespárossal vb-ezüstérmet ért el. Anikó egyébként 4, Péter pedig 7 éve curlingezik és az ezüstérmes vegyespárost verve kvalifikált az idei VB-re. A kerekesszékes curling egyébként sokban eltér a normál játéktól. Sokkal több precizitást és összpontosítást igényel.

– A kerekesszékes játékban nincsenek söprők, így nem tudják sem segíteni, sem hátráltatni a kövek útját. Így a lökések pontosságán és sebességén sokkal több múlik. Egyébként minden pálya más. Az első lökéseknél a versenyzőknek fel kell mérniük a pálya adottságait, lejtését, elhajlását. Nagyon fontos, hogy mennyire gyorsan tudnak alkalmazkodni a helyzethez. De úgy gondolom sikeres felkészülés van mögöttünk, technikai és taktikai oldalon is sokat haladtunk előre. Sajnos a felkészülési programból egy-két elemet ki kellett vennünk az idő és forrás szűke miatt, de igyekeztünk a legteljesebb felkészülést megvalósítani – vélekedett az edző, aki szeretné, ha minél többen megismernék a sportot, és több kerekesszékes is csatlakozna a csapathoz az egész vármegyéből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában