Téli EYOF

2023.01.23. 18:37

Aranyérmes a tatabányai Haltrich Luca, senki sem volt gyorsabb nála 500 méteren

Óriási magyar és tatabányai siker született a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF): a Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület (TDKE) versenyzője, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Haltrich Luca a vasárnap, 1500 méteren elért negyedik helyezése után hétfőn első lett 500 méteren, ahol egyébként kettős magyar győzelem született. Luca kedden 1000 méteren és a váltó tagjakét is bizonyíthat.

Kun Attila

Haltrich Luca (balra) és Szigeti Dóra faképnél hagyták a mezőnyt

Forrás: olimpia.hu

Az 500 méteres versenyekkel folytatódtak hétfőn a rövidpályás gyorskorcsolyázók küzdelmei az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban zajló XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A magyar csapat újabb érmekkel gazdagodott: ahogyan arról már beszámoltunk, Haltrich Luca aranyat, Szigeti Dóra ezüstöt szerzett. A fiúknál Jancsó Zalán ötödikként végzett.

A délelőtti programban az előfutamok, a negyeddöntők és az elődöntők kaptak helyet, míg a döntőkre – amelyekben a négy versenyzőnkből három érdekelt volt – a déli órákban került sor. A magyar short trackesek elképesztő magabiztosságot mutattak délelőtt, egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy ha bármelyikük jégre lép, esélye van megnyerni a futamát. Ez eltartott egészen az elődöntőig, ahonnan a két lány, Haltrich Luca és Szigeti Dóra futamgyőzelemmel jutott a fináléba, ám a fiúknál másként alakult. Kezdődött azzal, hogy ugyanabban a futamban álltak rajthoz (az első-második helyben még bízhattunk), és folytatódott azzal, hogy a vasárnap 1500 méteren aranyérmes Major Dominik sajnos elesett. Ő nem folytathatta a küzdelmeket, Jancsó Zalán azonban a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

A mindent eldöntő ütközet a lányok küzdelmével kezdődött, ahol tehát két magyarnak is szurkolhattunk. Tudtuk előre, a lengyelek nagyon erős ellenfelek, meg is nehezítették a mieink dolgát. Mentek az előzgetések, a lélegzetüket is visszatartották a lelátón ülők, a végére azonban minden kisimult: Haltrich Luca megszerezte az arany-, Szigeti Dóra pedig az ezüstérmet.

– Nagyon örülök ennek az aranynak, már tegnap elhatároztam, hogy megszerzem – mosolygott Haltrich Luca az 1500 méteren megszerzett vasárnapi negyedik helye után. – Minden lépés, minden kanyar jól ment, a délelőtti futamok alapján számítottam rá, hogy meg tudjuk előzni a lengyeleket. Boldog vagyok!

S hogy mit tett ehhez hozzá Szigeti Dóra?

– Egyetlen pillanatra sem emlékszem, csak úgy jöttek a mozdulatok, hogy mit kell csinálni – mosolygott immár egy vasárnapi bronz és egy hétfői ezüst birtokában. – Tudtam, hogy nem szabad beengedni a lengyeleket, aztán Luca elkezdett előzni, Hanna Mazur megbotlott egy bójában és én is megelőztem. A végén utolértem Lucát, de nem kockáztattam, nekem így is jó.

A fiúknál egy elképesztően izgalmas döntő végén a hatalmasat küzdő Jancsó Zalán ötödikként ért célba.

A juniorválogatott edzője, Lakatos Tamás elégedetten értékelt – büszke volt a csapatára.

– A lányoknak nagy gratuláció, technikailag és taktikailag is száz százalékot hoztak – mondta Lakatos Tamás. – A fiúknál Dominik sajnos elesett, Zalánnak pedig technikai gondjai voltak, de az ő teljesítményükkel is elégedett vagyok.

Vegyes váltónk az elődöntőből meggyőző fölénnyel, elsőként jutott tovább a keddi döntőbe. Kedden ezen kívül az 1000 méteres számok várnak a versenyzőkre.

Haltrich Luca teljesítményét klubedzője, az egykoron ugyancsak a TDKE színeiben versenyző Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és háromszoros olimpikon Kollár-Keszler Andrea értékelte.

– Luca már az EYOF-ot megelőzően is jól mozgott az edzéseken, így számomra nem volt váratlan az eddigi teljesítménye Olaszországban. Az indulás előtt ő érmet várt magától, én döntőbe jutást vártam tőle mindhárom távon, így ugyan az 1000 méter még hátra van, de a saját maga és az általam támasztott elvárásokat is túlteljesítette. Az 1500 méteres versenyével nem voltam teljesen elégedett, sokat ment kívül, emellett a táv közepén takarékosabban is korcsolyázhatott volna. A negyedik helyért természetesen jár a dicséret, de közelebb is kerülhetett volna a dobogóhoz. Az 500 méteren aratott győzelme számomra nem volt meglepetés, hiszen ahogyan említettem már, az edzéseken jól teljesített, emellett bár nem versenyzett hibátlanul vasárnap, a negyedik hely ellenére nem az 1500 méter a fő száma. A döntőben a legnagyobb rizikó az volt, hogy a két magyar lány közül melyik nyer. Az sem volt hátrány számukra, hogy az 1-es és 2-es pályán versenyezhettek – tudtuk meg az Európa-bajnoktól, aki kitért a keddi számokra is.

– Lucának 1000 méteren illene döntőbe kerülnie, a váltóval pedig ha nem hibáznak, akár nyerhetnek is. Utóbbiban a lengyelek lehetnek a legnagyobb riválisaik.

Ahogyan arról már beszámoltuk, a vasárnapi 1500 méteres versenyeken a fiúknál Major Dominik első, Szigeti Dóra pedig harmadik lett. 

XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

Rövidpályás gyorskorcsolya: 500 m, lányok: 1. Haltrich Luca (Magyarország, Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület) 45,417 mp, 2. Szigeti Dóra (Magyarország) 45,518, 3. Hanna Mazur (Lengyelország) 46,299; fiúk: 1. Linards Laizans (Lettország) 43,734, 2. Luka Jasic (Szerbia) 43,805, 3. Dominik Palenceusz (Lengyelország) 43,909, 4. Muhammed Bozdag (Törökország) 44,111, 5. Jancsó Zalán (Magyarország) 44,181.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában