Évértékelés

2022.12.29. 20:00

Khéner László reméli, hogy két másodosztályú csapatunk is lesz jövőre

Különös év volt a 2022-es megyénk labdarúgásában. Khéner László, az MLSZ megyei igazgatója évértékelő interjút adott a Kemma.hu-nak.

Herczeg István

Khéner László szerint nehéz év lesz a 2023-as

Forrás: komarom.mlsz.hu

– Hogyan értékelné a mögöttünk tudott naptári évet?  
– Kihívásokkal teli évünk volt. Jól indult a szezon, hiszen a megyei amatőr válogatott minden idők legjobb eredményét érte el azzal, hogy bejutott az ország legjobb négy megyéje közé. A bajnoki és kupaszezon rendben lezajlott, viszont éppen hogy túl vagyunk egy Covid járványon, most itt az energiaválság, ami új kihívás elé állítja a klubokat és önkormányzatokat. Úgy látszik 2020 után ilyen évek következnek, mindig új kihívások előtt állunk, de azért vagyunk, hogy közösen ezeket megoldjuk. Kapcsolatban vagyunk a sportszervezetekkel és önkormányzatokkal, ahol baj van, arról általában tudunk és próbálunk kompromisszumos megoldást találni. Összességében ha csak a sportszakmai szempontokat nézem, nem volt rossz évünk. Hogy ne csak a megyei amatőr bajnokságokról beszéljek, hanem a magyar futballról, válogatottunk kiválóan szerepelt a Nemzetek Ligárja A csoportjában, a Fradi pedig nagy bravúrral a legjobb 16 közé jutott az Európa Ligában.

– Idén februárban megyeválogatottunk történelmi helyezést ért el az országos tornán, és több játékos bemutatkozhatott az NB III.-ban is. Hosszú távon hogyan látja a másod-, és harmadosztályú csapataink esélyeit?
– Igen, eddig nem látott bravúrt hajtott végre válogatottunk az országos négy közé kerüléssel. Egyel több NB III-as csapatunk lett, hiszen a Zsámbéki SK is csatlakozott a Tatabányai SC és a Komáromi VSE mellé az NB III-ba. A megye zászlóshajósa továbbra is a másodosztályú Dorogi FC. Sportvezetőként bizakodó vagyok, szívből szurkolok az egyetlen NB II-es klubunknak, hogy vívja ki a bennmaradást. Az újonc Zsámbéknak még nehezebb a dolga. A Tatabányai SC vezeti a bajnokságot, titkon reménykedem benne, hogy 2023 nyarától már két másodosztályú csapat lesz a megyének. Szót kell ejteni a nagyon stabil Komáromi VSE-ről is, akik nagyon masszívnak tűnnek és senki nem mehet ellenük biztosra a bajnokságban.

– Milyen fejlesztésekkel bővült a megyei infrastruktúra? 
– Szerencsére a nehéz idők ellenére sikerült részben a korábbi elnyert pályázatokon fejleszteni. Bajon valamint az esztergomi ferences pályán épült meg egy 20x40 méteres műfüves pálya, Rédén élőfüves pályafelújítás folyik és több öltöző felújítási terv is megvalósítási fázisába került.

– Szerencsére nem sok dolguk volt a rendőröknek és a polgárőröknek sem ebben az évben. Átalakult a szurkolói kultúra? 
– Nem hiszem, hogy egyik pillanatról a másikra átalakul a szurkolói kultúra, de tény, hogy szerencsére azon megyék közé tartozunk, ahol vagy nincs, volt ilyen évünk is, vagy hogy csak elvétve fordul elő atrocitás. Itt szeretném megköszönni a rendőrség és a polgárőrség együttműködését, hiszen mindkét rendvédelmi szervezet nagyon partner és hozzájárulnak a megyei mérkőzések biztonságos lebonyolításához.

– Előbb a koronavírus, majd az energiaválság sújtotta az országot. Hogyan érinti ez megyénk labdarúgását? 
– Egyelőre kevésbé érzékeljük, de minden gazdasági szereplő azt mondja, hogy a 2023-as év lesz a kritikus, így óvatossággal tekintek a jövő év elé. Minden szezon egy új kihívást rejt magában, új feladatokkal amit meg kell oldani. Eddig is igyekeztünk partnerek lenni, bízom benne, hogy a sportszervezetek és az önkormányzati vezetők is ezt érzik.

– Idén már második éve rendezik meg a kistelepülések tornáját, mit lehet erről tudni? 
– 2021 őszén indítottuk el a Kistelepülések Tornáját, ahol az 1200 fő alatti települések nevezhetnek, akik létszámgondok miatt nem tudnak nagypályás csapatot kiállítani. Az első évben négy csapat nevezett, idén pedig Mogyorósbánya, Epöl, Máriahalom és Dág csapatai mellé csatlakozott Héreg is

– Mi vár ránk 2023-ban? 
– Bízom benne, hogy a sok bizonytalansági tényező ellenére egy jó évet tud zárni a magyar és a megyei foci. A válogatott megkezdi az EB szereplését a tavasz folyamán, a megyében meg szeretnénk, ha megmaradna a mostanra bevált struktúra, a jelenlegi utánpótlás, öregfiúk és felnőtt bajnokságokkal. A női labdarúgás terén szeretnénk még módosításokat eszközölni, szeretnénk egyet előre lépni, de ebben természetesen a kluboknak is partnereknek kell lenniük.

– Játékvezetői tanfolyam is indul 2023 januárjában? 
– Igen, 2023 januárjában játékvezetői tanfolyam indul, a részleteket a www.jatekvezetoleszek.hu weboldalon találnak az érdeklődők.  Ebben a nagyon nehéz helyzetben egy kiváló pénzkereseti lehetőség annak, aki mellékállásban szeretne pénzt keresni. Idén nyáron emelkedtek a bérek, azt gondolom hogy aki játékvezetőként tevékenykedik, az a piacon lévő árakhoz képest is nagyon jó órabérben kereshet. Természetesen ehhez kell a sportág iránti szeretet és elhivatottság is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában