Edzőtábor

2022.08.01. 17:30

Vb-re készülő játékvezető motiválta megyénk bíróit a telki edzőtáborban

Kovács Istvánnal, magyar és román állampolgársággal rendelkező FIFA labdarúgó-játékvezetővel is találkozhattak szűkebb hazánk sípmesterei, akik a hagyományos, bajnokság előtti edzőtáborozáson, továbbképzésen vettek részt az elmúlt hétvégén.

K. L.

Erős Gábor, Kovács István, a 14 éves Kiss Dominik, megyénk legfiatalabb játékvezetője és Kassai Viktor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

A megyékben egyre kevesebb a játékvezető, de össze kell fogni, mert a bajnokságoknak működniük kell – hallhattuk többször is az elmúlt hétvégén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában, ahol a sípmesterek hagyományos, bajnokság előtti edzőtáborozáson, továbbképzésen vettek részt.  

A rendezvényre ellátogatott Khéner László, az MLSZ megyei igazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy az előző szezon sem volt egyszerű a játékvezetők számára, és valószínűleg az új idény sem lesz az. Ez szinte minden megyére igaz, nem szeretnék azt, ha valamelyik pontvadászatban fordulót kellene elhalasztani a játékvezetői hiány miatt. Volt olyan megye, ahol az elmúlt szezonban mérkőzéseket kellett átütemezni emiatt. 

A megyei igazgató jó híreket is vitt Telkibe, egyebek mellett elmondta, júliustól emelkedtek a játékvezetői díjak, illetve szeretnék elérni azt, hogy a gépkocsi térítési díjakat a havi egy helyett kéthetente utalhassák majd. Megyénkben jelenleg 80 játékvezető tevékenykedik. 

Hatvanan fújják a sípot, illetve asszisztálnak húszan ellenőri feladatokat látnak el. Az elmúlt időszakban szűkebb hazánkban is csökkent a létszám, de a játékvezetői bizottság igyekszik mindent megtenni azért, hogy ez a folyamat megálljon, esetleg idővel meg is forduljon - ezt már Erős Gábortól tudtuk meg.

A Konferencia Liga döntőjén is fújta a sípot - Kovács István romániai magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető 1984. szeptember 16-án született Nagykárolyban. Polgári foglalkozása testnevelő tanár. A játékvezetésből 1999-ben vizsgázott, 2006-ban lett a Liga I bírója. Nagyon fiatalon, 22 évesen kapott lehetőséget, hogy a 2007-es Szuperkupán (FC Dinamo București–FC Rapid București 1-1) fújhassa a sípot. 2010-ben került a FIFA keretébe, ahol a legfiatalabb játékvezetőnek számított Európában. A 2021-es Európa-bajnokságon Észak-Macedónia–Hollandia (0-3) találkozót irányította. Az idén a Konferencia Liga döntőjének (Roma–Feyenord 1-0) levezénylését bízták rá, és tagja az év végi katari világbajnokságra készülő keretnek is. 

A megyei játékvezetői bizottság elnöke büszke arra, hogy a fiatalabb játékvezetők közül Büki Gábor az NB III.-as keret tagjává vált, illetve az országos kerethez tartozók megtartottuk tagságukat. Több ifjú megyei sípmester és asszisztens rangos utánpótlás tornákon vehetett részt a nyáron Párizsban, Prágában és idehaza. Olyan ismert csapatok, mint az Aston Villa, a Sparta Praha, a Slavia Praha és a Dinamo Kijev ifjúsági korú labdarúgóinak mérkőzéseit vezethették.

Erős Gábor büszke arra is, hogy megyénk játékvezetői az idén is új szerelést kaptak az edzőtáborozás idején.
Megyénk focibíróinak sűrű programjuk volt a három nap során: fizikai teszten vettek részt, gyakorlati foglalkozásokat tartottak számukra, szakmai előadásokat hallhattak például a szabályváltozásokról, a fegyelmezésről, a leshelyzetekről. 

A táborban ott volt a megyénk sípmestereit, asszisztenseit folyamatosan segítő Kassai Viktor volt FIFA-játékvezető, a Bolgár Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának vezetője is. A zárónapon ellátogatott hozzájuk Hajdú B. István sportriporter, televíziós szakkommentátor. Többen akkor lepődtek meg igazán, amikor az év végi katari világbajnokságra készülő Kovács István érkezett az edzőtáborba. A magyar és román állampolgársággal rendelkező bíró motiváló élménybeszámolót tartott. 

Az idény a hétvégén a megyei kupa küzdelmeivel kezdődik, a megyei bajnokságok egy héttel később indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában