elszántság

2021.02.26. 07:00

Dél-Afrikában készül a versenyekre a kajak-kenu válogatott nyergesi lány

Dél-afrikai edzőtáborban készül a még bizonytalan naptárú idei versenyszezonra a magyar kajak-kenu válogatott keretének tagjaként a nyergesújfalui Kiss Blanka.

Fenyvesi Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

A magyar válogatott keret tagjaként dél-afrikai edzőtáborban készül az idei esztendő versenyeire az UTE színeiben sportoló nyergesújfalui Kiss Blanka. Elutazása előtt szülővárosa reménységeivel találkozott. Lelkesen üdvözölték a fiatalok, de azért egy beszélgetésre tudtunk időt szakítani.

Blanka éveken át lovagolt, az általános iskolában tanítás előtt kézilabda-edzésre járt. Testnevelőtanára, Dányi-Tóth Judit kérdezett rá, hogy lenne-e kedve kajakozni is. Az igen válasz után két évig reggel hétre kézilabdázni járt, délután kettőre igyekezett a lovardába, aztán ötkor már vízen volt. A kajakban gyorsan jöttek az eredmények, szüleivel közös döntés volt, hogy ebbe a sportágba lenne érdemes minden energiáját belefektetnie. Szereti választott sportját, és mindazt, amit eddig kapott ettől a világtól. Ha alkalmanként csökken a motivációja, segíti őt párja, Gábor, valamint az edzéseken barátnője, Lucz Anna, illetve edzője, Homoki Tamás is.

Egyetlen kivétellel az elmúlt évben minden verseny elmaradt, nem jött össze a sífutós ausztriai közös felkészülés és a futós mátraházi tábor sem. Sok a bizonytalanság, de az idei naptárban még ott szerepel a májusi válogatóverseny. Ezen dőlhet el, kik képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyeken. A Dél-afrikai Köztársaságban izgalmas lesz a meleg éjhajlati négyhetes edzőtábor, ahol szigorú szabályokkal behatárolt időszak vár a sportolókra és a szakvezetőkre is.

Egyszerűbbek Blanka megszokott fővárosi napjai. Reggel nyolckor bekopog a gyógy­tornászához, egy óra múlva pedig már kezdődik az első, másfél-két órás edzés. A folytatásban jut néhány óra pihenésre, ebédelésre, ha pedig éppen aktuális, kemény civil tanulásra. Délután kettőkor kezdődik a második tréning. Szerdánként csak délelőtt edzenek, délután jut idő egy kis kikapcsolódásra is.

Az ifjú kajakos elmondta, hogy nem szokott nagyon előre tervezni, mindig az aktuális feladatokra koncentrál. Hosszabb időszakra nehéz elképzeléseket megfogalmazni, például a döntésre jogosultak a napokban vettek el több olimpiai számot a kajakosoktól. Ezek közé tartozik a 200 méteres egyéni szám is, amire nagyon készült a nyerges­újfalui sportoló.

Bronzérem magyar szurkolók előtt

Kiss Blanka első nemzetközi érmét 2018-ban, az olaszországi Auronzóban rendezett U23-as Európa-bajnokságon szerezte, ahol a K4-500 méteres csapat tagjaként a dobogó második fokára állhatott. A következő évi romániai U23-as világbajnokságon ugyanebben a versenyszámban ismét tagja volt az ezúttal is ezüstérmet nyerő négyesnek. Aztán jött a számára eddigi legkedvesebb siker: a szegedi felnőtt világbajnokságon, magyar szurkolók előtt, Lucz Annával párban K2-200 méteren megszerezték a bronz­érmet. Ez a páros az elmúlt évi gyorsasági világkupán a második helyen lapátolt célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában