Grundfos Tatabánya KC

2020.07.16. 13:58

Nyolcadik helyen végzett a hatszoros tatabányai gólkirály, Marosi László

A végéhez közeledik a Nemzeti Sport, a Magyar Kézilabda Szövetség és az Origo közös „játéka”, amelynek során megválasztják a „Kézisek kézisét”, a valaha volt legjobb magyar férfi kézilabdázót.

Petrik József

Ahogy arról beszámoltunk, Marosi László, a népszerű Zümi, a Grundfos Tatabánya KC elnöke az előkelő nyolcadik helyre került a „Kézisek kézise” elnevezésű szavazás eddig nyilvánosságra került listáján, amely a dobogósokkal kiegészülve tízfős lesz,Zümi anno párját ritkító módon a magyar bajnokságban zsinórban hatszor (1984-1990) lett gólkirály. Bajnoki aranyérmet nyert a Tatabányai Bányásszal (1984-ben) és a Dunaferr-rel is (2000). Kétszer (1987, 1988) választották meg az Év kézilabdázójának hazánkban és részese volt a sportág eddig legnagyobb sikerét elérő válogatottnak is, amely ’86-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett.

Németországi pályafutása is töretlennek nevezhető, hiszen a bundesligás Lemgóval bajnok, német kupa- és KEK-győztes is lett. Egy kis adalék Marosi sportpályafutásából: a Lemgónál szokás volt, hogy egy-egy edzést neves játékosok dirigáltak a klub kézilabdás-palántáinak. A „legenda” szerint, amikor Zümi tartotta a fiataloknak a tréninget, sokszor egy tűt sem lehetett leejteni a lemgói sportcsarnokban, annyian vettek részt az általa tartott gyakorlásokon.

Nyolcadik helyen végzett Marosi László, a hatszoros gólkirály (Fotó: Csernyik Zsombor / 24 Óra)

Marosi Lászlótól ennek ismeretében kérdeztük meg, hogy mit szól a most „szerzett”, előkelő nyolcadik helyezéshez.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy beválasztottak egy ilyen elit társaságba – mondta. – Pályafutásom elejétől arra törekedtem, hogy a sok kiváló magyar játékos tudásából a lehető legtöbbet szívjam magamba, a legjobbat sajátítsam el. Talán ezért sem volt, úgymond, egy igazi példaképem sem a pályafutásom során. Bár Simó Lajos bácsira, aki első tatabányai játékosként lett tagja a világválogatottnak, mindig felnéztem. Arról nem is beszélve, hogy hozzám hasonlóan ő is Kisbérről indult. Ebben a kisvárosban kezdte a kézilabdát, és onnan jutott fel a sportág csúcsára.

„Zümi” karrierje

Marosi László 1962. november 26-án született Kisbéren, pályafutását is itt kezdte. A Tatabányával 1984-ben magyar bajnokságot nyert, majd 1990-ben a Németországba, a Lemgo együtteséhez került, ahol a Bundesliga legjobbjának is megválasztották, csapatával országos bajnokságot és kupát, valamint KEK-et is nyert. 1999-ben a Dunaferrhez igazolt, amellyel 2000-ben ismét magyar bajnok lett. Részt vett az 1988-as és az 1992-es nyári olimpián, előbbin negyedik, utóbbin hetedik helyen zárt a magyar válogatottal. 1986-ban második, 1990-ben hatodik a világbajnokságon.

Hatszoros magyar gólkirály (1984-1990), 171 válogatott mérkőzésen 710 gólt szerzett. 2001-től ismét a tatabányai sikerekért fáradozik. Az év kézilabdázójává választották hazánkban 1987-ben és 1988-ban. Magyar Sport kategóriában Príma-díjas lett az általa elnökként vezetett Grundfos Tatabánya Kézilabda Klub. 2015 áprilisában a Magyar Kézilabda-szövetség küldöttgyűlése egyhangúlag szavazta meg Magyar Kézilabda-szövetség alelnökének. 2019-ben megkapta a Kisbér Város Díszpolgára címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában