194 kilométer

2019.06.12. 20:06

Szülinapos magyar bringás is befutott a Tour de Hongrie-n Esztergomba

A Tour de Hongrie Velence és Esztergom közötti első szakaszának végén, a Bazilikánál egy magyar versenyző születésnapját is ünnepelték.

F. M.

A 40. Tour de Hongrie körverseny első szakaszának elsső célbaérői: Manuel Belletti, Hugo Hofstetter , Dusan Rajovics

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Velencéről, a Korzó elől rajtolt a június 12-én 40. Tour de Hongrie első szakasza, a versenyzőkre hosszú nap, 194 kilométeres táv teljesítése várt, a mezőny a Velencei-tavat megkerülve észak felé indult, s kétszer megmászva a Pilisi Parkerdő népszerű emelkedőjét, végül Esztergomban, a Bazilika előtt ért célba.

A szakasz rögtön szökéssel kezdődött, ráadásul rögtön a nap szökésével: a magyar válogatott mezét viselő Lovassy Krisztián és a Differdange-Geba versenyzője, Rózsa Balázs lépett el a mezőnytől, a szlovén Jon Bozic pedig azon nyomban felzárkózott hozzájuk.

Lovassy Krisztián elárulta: Rózsa Balázzsal tervezték, hogy megpróbálnak bekerülni egy szökésbe, de nem gondolta, hogy rögtön az elsőbe sikerül is. Amint mondta, az elején nagyon haladtak, ezért tudtak nagy különbséget kidolgozni, ám már Tát környékén fáradni kezdtek a lábai a rettentő melegben.

A Szomoron, Gyermelyen, Nagysápon át érkező bringások a Kerektemplomnál értek Esztergomba, és haladtak tovább a lezárt városon keresztül Pilismarót irányába. Pilismarótról Pilisszentlélek felé mentek tovább, és fordultak ismét Esztergom irányába. Az Esztergom-Pilismarót-Pilisszentlélek-Esztergom kört háromszor tették meg a bringások, három etapban.

A mezőny az első dobogókői heymászsás végéig az élen járt a Lovassy-féle négyesfogat, csak a hegy után érte utol őket a mezőny. Akkor azonban az Androni Giocattoli-Sidermec piros mezescsapat tört az élre, élükön az 1-es rajtszámot viselő Manuel Bellettivel a célvonal felé.

A táv végén végül 18 óra 30 perckor ért be az első turnus a Bazilikához. Az olasz versenyző sikeréhez aztán kétség sem férhetett: magabiztosan szerezte meg a szakaszgyőzelmet 4 óra 38 perc 55 másodperccel Manuel Belletti.

Második helyen Hugo Hofstetter, a Cofidis francia versenyzője azonos idővel futott be, harmadik helyen pedig az Adria Mobil csapattagja, a szerb Dusan Rajovics, szintén azonos idővel ért célba.

A Bazilikához futott be a mezőny (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

– Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a futamot, mert éppen így szerettem volna teljesíteni az első napon. A hosszú szökés miatt nem aggódtunk, egy másik csapattal együttműködve ledolgoztuk a hátrányt, a csapattársaim nagyon jól dolgoztak, ezért hálával tartozom nekik – nyilatkozta az eredményhirdetés előtt Manuel Belletti, aki győzelmével az összetett versenyben is átvette a vezetést, vagyis ismét felhúzhatta a sárga trikót.

A dobogósok: Manuel Balleti(első hely), Hugo Hofsetter (második hely) és Dusan Rajvics (harmadik hely (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A magyarok közül a huszonegyedik születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Valter Attila (CCC Development Team) érte el a legjobb eredményt, hatodik lett a befutónál.

A születésnapját a verseny napján ünneplő Valter Attila (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

De remekül szerepelt a tavaly még ifjúsági olimpikon Fetter Erik, aki a tizenharmadik helyen futott be, illetve Dina Márton (Kometa Cycling Team), aki tizenkilencedik lett – utóbbi vehette át az eredményhirdetésnél a legjobb magyarnak járó fehér trikót.

Dina Márton vehette át a fehér trikót (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában