90 lenne

2019.03.30. 15:44

Rózsavölgyi Istvánra emlékezett Tata

Március 30-án az egykori kiváló középtávfutó, Rózsavölgyi István tiszteletére rendeztek emléktábla-avató ünnepséget az Ady Endre utca 15. szám alatti épület előtt Tatán.

Kemma.hu

Rózsavölgyi István 1929. március 30 – án született és 2012 januárjában hunyt el. a magyar sport és az 50-es 60-as évek világklasszis atlétája, középtávfutója volt. A római olimpián 1960-ban 1500 méteren bronzérmet szerzett. Karrierje során 7 világ-, 8 Európa-csúcsot és 19 magyar csúcsot futott. Pályafutása alatt 297 versenyen állt rajthoz és 188 győzelmet aratott.

Az ötvenes évek nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett válogatott atlétája versenyzői pályafutásának befejezése után a Honvéd atlétáinak lett az edzője, majd az öttusa válogatott futóedzéseit irányította éveken át. Élete egy szakaszában szakmai vezetőként tért vissza a tatai edzőtáborba. Szenvedélyesen szerette az atlétákat, de szívesen foglalkozott amatőr futókkal is. Energiája kiapadhatatlan volt, nyugdíjas korában a Máltai Szeretetszolgálatnál vállalt ebédkihordási feladatot.

Rózsavölgyi István 1961-ben, edzés közben súlyt emelve (Fotó: Fortepan)

A tatai emléktábla avatás egyik apropóját az adta, hogy Rózsavölgyi István március 30-án lenne 90 éves, s a szervezők a sportoló lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó ötlete kapcsán úgy gondolták, ez az évforduló méltó alkalmat kínál az emléktábla leleplezésére, írja a tata.hu. Rózsavölgyi István 1976-tól 2012-ig Tatán élt, edzőként sok fiatallal ismertette meg az atlétika, a futás szépségét, s néhány évig a tatai edzőtábor igazgatójaként is dolgozott. Rendkívül népszerű volt a városban, nem csupán a sportolók, hanem a tataiak között is, szerénysége és segítőkészsége révén.

Az emléktábla helyszínéül azért az Ady Endre utca 15. számú házat választották, mert tatai lakosként itt élte mindennapjait, itt tért pihenőre amikor éppen nem edzést tartott, ebédet hordott, vagy esetleg horgászott az öreg tónál. 1999-ben – 70. születésnapjára – Török Ferenc könyvet írt róla Pergamen címmel. A Pergamen a beceneve volt kivételesen vékony alkata miatt, s a könyv még ma is népszerű olvasmány az életrajzi kötetek között.

Az Ady Endre úton őrzi az emléktábla Rózsavölgyi István emlékét
Fotó: tata.hu

A tatai emléktábla-avatáson Michl József polgármester mondott köszöntőt, felidézve a legendás sportoló példamutató életét, majd lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó emlékezett vissza az édesapára. A hétszeres világcsúcstartó emlékét az edzőtábor atlétikai pályájának neve is őrzi, ahol emlékversennyel tisztelegtek az atléták Pergamenre, azaz Rózsavölgyi Istvánra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában