túra

2019.02.28. 14:00

A Gerecse 50-ről már lekésett, de a 30, 20 és 10 még várja

Április utolsó szombatján várják a túrázókat a szervezők Tatabányára.

Mórocz Károly

Ha április, akkor Gerecse 50, 30, 20, 10 – négyféle teljesítménytúrát kínálnak a rendezők, immár 37. alkalommal.

Az ország legnépszerűbb teljesítménytúrája, a Gerecse 50 résztvevői már 1982 óta rajtolnak Tatabányáról, és ide is érnek célba. Időközben sok változás történt, az egyik legfontosabb, hogy „kistestvérek születtek”, azaz van 30, 20 és 10 kilométeres táv is. A mai napig a legnépszerűbb a félszáz kilométer.

Ékes bizonyítéka ennek, hogy a múlt hét közepén induló online nevezés a Gerecse 50-nél már lezárult. Ez azt jelenti, hogy 3000 előnevezés történt, ez a maximum. A rövidebb távokra még vannak betöltetlen helyek. 8000 túrázót vár a két főszervező, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és a megyei természetjáró szövetség április 27-én, szombaton Tatabányára, a Szent Borbála térre.

– A Gerecse teljesítménytúrákon a résztvevőknek egy előre meghatározott útvonalon, szintidőn belül gyalogosan kell végighaladniuk – mondja Rigler Szilvia, aki az MTSZ részéről a főszervező. – A túra teljesítésének igazolása hagyományos módon történik, az ellen-

őrzőpontokon bélyegeznek, be kell mutatni a célban. Az 50 kilométeres táv több pecsételőhelyet is érint az Országos Kék Túrából, így meg lehet kezdeni az immár legendás útvonal bejárását is.

Megtudtuk, hogy az útvonalakon található frissítőpontokon – a hagyományoknak megfelelően – szóda, alma, müzliszelet és zsíros kenyér várja majd a túrázókat. Több mint száz megyei önkéntes figyel arra a Gerecse különböző pontjain, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. jóvoltából több helyen lajtos kocsiból juthatnak vízhez a szomjazók. Ehhez kapcsolódik, hogy a természet védelme érdekében idén a műanyag palackok a Gerecse-túrákon nem kapnak szerepet. Helyette a kulacsok megtöltésének lehetőségét támogatják.

– A 30 kilométeres táv útvonala sokak kérésére megváltozik – teszi hozzá Rigler Szilvia. – A nagyrészt erdei nyomvonal kijelölésével várhatóan az előző éveknél többen választják. Most TEKA- kártyával (Természetjáró Kedvezménykártya) 20 százalékos kedvezményt kapnak a nevezők.

Nem változik a szervezőknek az a kérése, hogy senki ne hozzon magával kutyát és kerékpárral se induljon útnak. A túrákkal kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek, az érdeklődők a www.gerecse50.hu honlapról, a 24 Órából és a kemma.hu-ról is tájékozódhatnak.

Mit tud a TEKA?

A természetjárók igényeit felismerve, a színvonalas aktív pihenést szem előtt tartva indult el az Országos Kékkör Szolgáltatóhálózatának szervezése. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a kezdeményezés „gazdája.” Célja a magyarországi túrázás fellendítése, nemzetközi színvonalra emelése, továbbá az Országos Kékkör nyomvonalán a túrázókat kiszolgáló, biztonság- és kényelemérzetüket növelő, széles körű szolgáltatási rendszer létrehozása. Ez nem csak kedvezménynyújtást jelent, hanem különféle programok, kampányok, események közös megvalósítását a csatlakozó szervezetekkel. Érdemes áttanulmányozni a Természetjáró Kedvezménykártya TEKA által kínált, egyre bővülő lehetőségeket a termeszetjaro.hu-n. Egy példa: 5–50 százalék kedvezmény vehető igénybe országszerte számos szállás, étkezés, belépő árából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában