extremo anno

2019.01.04. 20:32

Nimród csillagkép fényei ragyogtak az éjszakai túrázókra: a Tellő erdőig gyalogoltak

Az Extremo Anno túra tizennyolc résztvevője ezúttal a település keleti szélén fekvő Tellő erdőt célozta meg kirándulásuk úti céljaként.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A hagyományoknak megfelelően ismét összegyűltek a lelkes kalandorok a templom előtti keresztnél, hogy a szakadó esőben és szeles időben éjszakai gyalogtúrával búcsúztassák az óévet.

Az Extremo Anno túra tizennyolc mindenre elszánt résztvevője idén a település keleti határszélén fekvő Tellő erdőt célozta meg a helytörténeti kirándulásuk úti céljaként. A rejtett ösvényeket kihasználva jutottak el a Haraszt nyeregtől a Szíva-kúti szőlőhegy legmagasabb pontjára.

A szervezők a szélárnyékot kihasználva rövid tájékozódási teszttel vizsgáztatták a fiatalok ismereteit, akik rögtön felismerték a települések, ipari létesítmények jellegzetes fényeit.

Szakadó eső és az erős szél sem állhatta útját a mindenre elszánt tizennyolc kalandornak (Fotó: W. P. / 24 Óra)

Az egyik pincénél rögtönzött pihenőt tartottak a kalandorok, ahol a finom bor, majd a sütemények elfogyasztása után az eredeti túraútvonal folytatása mellett döntöttek. A kirándulók a szakadó esőben és az erős szélben rendületlenül haladtak előre úti céljük, a Tellő erdő felé, ahol a frissítés mellett jutott idő a helytörténeti emlékek felidézésére is.

A hely érdekes történeteket őriz a pásztorokról, a háborúról és a béke első napjairól egyaránt, amelyet érdeklődve hallgattak a fiatalabbak is. A Vörös-hegy tövébe érve elállt az eső, és a felhők közül a Nimród csillagkép fényei ragyogtak a túrázókra.

Később a szél is elcsendesedett, így az epöli puszta vonalában és a Palkó-hegy aljánál meg-megállva egyre többet kémlelték a horizonton felbukkanó csillagokat a kalandorok. A községbe visszatérve boldog új esztendőt kívántak egymásnak, tudva, hogy ők már tisztességgel búcsúztatták az óévet.

Elcserélhették a templom terveit

Az 1800-as évektől szóbeszéd járja a községben, hogy a templom eredeti terveit elcserélték, hiszen a lélekszámmal ellentétben hatalmas épülettel gazdagodtak.

A hagyomány szerint a templom búcsúnapján a felkelő nap sugara rásüt az oltárképre és megvilágítja a védőszentet. Tény, hogy Szent Iván-napjának hajnalán besüthet úgy a fény, amely igazolja, hogy a tervezett templomot Epölre szánták. A fiatalok néhány éve túrával jártak utána a jelenségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában