Sport

2017.07.15. 20:15

Szinkronúszók készültek a Gyémántban

Tatabányán készül a közelgő portugáliai világbajnokságra a magyar U15-ös, 2002 és 2004 között született lányokból álló szinkronúszó-válogatott. Lapunk a nyolc napon át tartó edzőtábor apropóján kereste fel a csapatot.

Kun Attila

Az elmúlt napokban-hetekben már jól megszokott kánikulában, a szövetségi edző, Tringer Sára vigyázó szemei előtt végezték az edzést a magyar utánpótlás-válogatott fiatal reménységei a tatabányai Gyémánt Fürdő szabadtéri medencéjében. Persze nyilvánvalóan egészen más a parton aszalódni a tűző napsütésben, mint – még ha a napi kötelező edzésadag végzése közben is – megmártózni a hűs vízben. A kombinációs kűrt követően a lányok többsége számára véget ért az edzés, majd két egyéni versenyző gyakorlata következett. Miután mindenki elhagyta a medencét, a szövetségi edző is rendelkezésünkre állt.

– Hogy haladnak a felkészüléssel?

– Köszönjük, jól. Augusztus 1-én kezdődik a portugáliai világbajnokság, arra készülünk most gőzerővel. Idén már részt vettünk egy görögországi edzőtáborozáson, majd Svájcban, Ausztriában és Szlovákiában versenyeztünk. Ezt követően a Margit-szigeten rendezett Hungarian Openen vettünk részt, ahol minden versenyszámban a legjobbnak bizonyultunk. Javuló tendenciát mutat a csapat, ami az elért pontszámokon is tükröződik.

– Hogyan állt össze a jelenlegi keret?

– Bár vidéken is egyre több helyen foglalkoznak szinkronúszással, a vidéki versenyzők válogatottba integrálása még nem megoldott, így jelenleg csak fővárosi egyesületek versenyzői találhatóak a 12 fős utazó keretben. Februárban tartottunk egy válogatót, ahol a meghívott 30 lány heti két edzésen vett részt. A szövetségi kapitánnyal, Natalja Taraszovával és szövetségi edző társammal, Árkovics Petrával alakítottuk ki a jelenlegi keretet. Többen kiöregedtek a tavalyi válogatottból, így vannak elsőéves újoncok is, de a mag egy ideje már együtt készül. Natalja és Petra jelenleg a felnőttválogatottal készül a vb-re, én egyedül utaztam a lányokkal Tatabányára. A szövetség egyébként mindenben támogat minket, így megfelelő körülmények között készülhetünk.

– Mi várható a vb-n?

– A hagyományos szinkronúszó nemzetekkel egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt, mi inkább a második vonalhoz tartozunk. A tizenkettes döntőbe kerülés lehet a reális cél a válogatott számára. A tizenkét fős utazó keretből nyolcan vesznek részt a csapatversenyen, tízen a kombinációs kűrben, két versenyző indul párosban, egy pedig a szóló versenyszámban. Ezen a héten dől el, ki lesz az utóbbi induló.

– Miért éppen Tatabányát választották a felkészülés ezen időszakában?

– A szövetség döntött a tatabányai helyszín mellett. Egyrészt a fővárosban közvetlenül a világbajnokság rajtja előtt már kevés a szabad vízfelület, másrészt jó referenciákat kaptunk az itteni létesítményről. Előnyt jelentett, hogy Tatabánya nem fekszik túl messze Budapesttől, viszont kissé el is vagyunk szigetelve itt, így csak a felkészülésre kell koncentrálnunk, semmi sem vonja el a figyelmünket.

– Hogyan alakul a napi programjuk?

– Reggel kilenctől másfél órás tornatermi edzésen veszünk részt, majd háromórás medencés gyakorlás következik. Este újabb háromórás medencés tréning vár a lányokra.

– Azért nyilván pihenésre is jut idő...

– Kétszer fél nap szünetet kapnak a lányok. Eddig részt vettünk egy autogén tréningen és egy csapatépítő programon, emellett Tatára is szeretnénk ellátogatni.

– Milyennek találják a körülményeket?

– Mindennel elégedettek vagyunk. A medence hőfokát a kívánságunk szerint alakítják, de a szálláshelyünkön is mindenre odafigyelnek. A szervezésre és a vendéglátásra sem lehet panaszunk.

– Miként alakul a programjuk a világbajnokságig?

– A budapesti felnőtt vb rajtjára már a fővárosban leszünk, a helyszínen buzdítjuk a felnőttcsapatot. Persze nem csak a szurkolás élménye miatt leszünk ott: a fiatalok sokat tanulhatnak az idősebbektől, akik egyben példaképek is számukra.

– Ennyi fiatal lánnyal nem lehet egyszerű az élet...

– Tehetséges, jó szellemű társaság tartozik a felügyeletem alá, de természetesen nincs mindig könnyű dolgom. Ettől függetlenül nagyon szeretem az edzői szakmát, melyben a legszebb dolognak tartom a fiatalok nevelését.

A világ túlsó vége is nálunk készül

A dél-afrikai utánpótlás-válogatott is a Gyémántban edzőtáborozik. A Dél-afrikai Köztársaság fiataljai a Nemzetközi Úszó Szövetség Talent-programjának keretében készülnek a megyeszékhelyen, majd utaznak tovább a világbajnokságra, amelyen nézőként, tapasztalatszerzés és a további fejlődés céljából lesznek jelen.

Tringer Sára

Született: 1993. december 6., Budapest. Klubjai versenyzőként: Főnix SC, BVSC, edzőként: BVSC, Medúza 21 SE.

Többszörös országos bajnok, Magyar Kupa-győztes, a válogatott tagjaként kétszeres

Eb 9. 2008-tól 2014-ig szerepelt a válogatottban. 2015 ősze óta az utánpótlás-válogatottak mellett dolgozik szövetségi edzőként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában