A magyar kultúra napja

2024.01.19. 17:13

Elismeréseket adnak át, kiállítások nyílnak, előadásokkal készülnek Komáromban

Vármegyeszerte több napon át emlékeznek meg a magyar kultúra napjához kapcsolódóan. Több településünkön elismeréseket adnak át, kiállításokat nyitnak, előadásokat, hangversenyeket tartanak. A programok közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Körtvélyfáy Dina

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő Szőnyben lép majd fel

Fotó: Molnár Péter

Annavölgy

Arra kérték az annavölgyieket, hogy a magyar kultúra napja alkalmából vigyék magukkal kedvenc versüket, könyvüket, zeneszövegüket arra a rendezvényre, amely hétfőn 16 órakor kezdődik a könyvtárban. A kedvencekből felolvasó délutánt tartanak.

Ács

Szombaton 18 órától ünnepi koncertre várják az érdeklődőket a Bartók Béla Művelődési Házba. Az est során a XIX-XX. századi magyar zeneszerzők műveiből kaphatnak ízelítőt a résztvevők. Közreműködnek a győri Napsugár Művészeti Iskola tanárai: Molnár Johanna (fagott), Németh Zsófia (klarinét), Dere Máté (zongora).

Ászár

A Kisbér melletti településen vasárnap 16 órakor, a közösségi házban Simon M. Veronika Cserhát-Munkácsy- és Holló László-díjas, Kunst Meister festőművész és Vindisch Zsanett Tárlat a magyar kultúra napjára című közös festménykiállítását nyitják meg. A képeket Mórocz Istvánné könyvkötő mester, a Könyvkötők Országos Ipartestülete Egyesület elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A műsorban Enyedi Béla daltulajdonos és Stancsics Erzsébet költő lép fel.

Csolnok

Egy asszony két vétkecskéje címmel hangzik el mesecsokor pikáns élettörténetekkel, Kóka Rozália gyűjtéséből, népzenével fűszerezve a Csillangó Meseműhely előadásában. A program szombaton 17 órakor kezdődik Kossuth Lajos Művelődési Házban.

Dorog

A magyar kultúra napja alkalmából megrendezett zenés est lesz a Dorog, a 40 éves város programsorozat első eseménye. A rendezvényt január 26-án, pénteken 18 órától a Dorogi József Attila Művelődési Házban rendezik. Fellép a Cantate Kórus, vezényel: Kovácsné Fódi Krisztina kórusvezető. A kamara koncerten Bartók Béla, Joseph Haydn és Szendi Ágnes művei csendülnek fel, közreműködik Sutyinszki Beáta, Girgás Ágnes, Illés Ferenc és Szendi Ágnes. A rendezvény keretében nyitják meg a Dorog képei című kiállítást is.

Esztergom

Hétfőn 17 órától a Szentgyörgymezői Olvasókörben kezdődnek a programok. Átadják a Babits Mihály-díjakat, azaz az Esztergom kultúrájáért kitüntető címeket. A műsorban közreműködik a Dalinda női a capella együttes. A díjak átadását követően az Irodalmi kávézóban dr. Reichert Gábor irodalomtörténész Szabó T. Anna költővel és a Dalinda női a capella együttes tagjaival beszélget.

Észak-Komárom

A felvidéki városban zenés-verses beszélgetés lesz a magyar kultúra nagyságáról, a magyar irodalom szépségéről és a magyar nyelv sokszínűségéről Boráros Imrével és Dráfi Mátyással, Észak-Komárom két Kossuth-díjas színművészével. A rendezvény hétfőn 18 órakor kezdődik az Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Kocs

A faluházban hétfőn 16 órától tartják tartják az ünnepi megemlékezést. A rendezvény keretében Bátky Zsigmond néprajzkutatóról is megemlékeznek, aki 150 évvel ezelőtt született. A beszédet Simon László polgármester mondja. Később Cziráki-Tokár Kata és Szabó Krisztina műsora következik, majd A Hymnus születése címmel Földesi Ferenc filológus, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa tart előadást.

Komárom

A Duna-parti városban több helyszínen, több rendezvénnyel várják a komáromiakat. A szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban hétfőn 10 órától a Mesebolt Bábszínház A kisgömböc című magyar népmesét adja el. Kedden 17 órától a Jókai moziban átadják a Komárom Város Kultúrájáért díjakat. Az ünnepi műsorban Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Komárom Katolikus Kórus, Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar énekese, és Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar énekese működik közre. Szerdán 17 órától a Generációk Házában a Szőnyi Alkotóműhely tagjainak a kiállítását nyitja meg Hajnal Dóra, zongorán Pethő Marcell működik közre. Január 27-én szombaton, 18 órától a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban Mesében állunk csoda-kertben címmel Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tart előadást.

Lábatlan

Hétfőn 17 órakor a Gerenday Közösségi Házban nyitják meg az V. Komárom-Esztergom Vármegyei Tárlatot. Az alkotásokat A. Bak Péter festőművész, művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Kiállító művészek: A. Bak Péter, Dolezsán Ágnes, Kammerlohr-Kováts László, Kóthay Péter, Szilágyi Tibor, Sz. Mákos Margit, Végh Éva, Zichó Gabriella. A tárlatot február 16-ig, hétköznaponként 9-16 óra között lehet megtekinteni. 17 óra 45-től a rendezvényteremben Munkácsy Zenészei címmel vetítéssel egybekötött koncertre várják az érdeklődőket. Műsoron: W. A. Mozart, Liszt Ferenc és más zeneszerzők művei. Közreműködnek: Sveda Brigitta zongoraművész és Ferge Béla zenetanár.

Nyergesújfalu

Szombaton 15 órától Imi, Mondj egy verset! címmel Csuja Imre színművész önálló előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Civilek Házában. 16 órakor kezdődik a hagyományos műsor civilek részvételével. Lehet verselni, énekelni, mesét mondani.

Oroszlány

Hétfőn 17 órától Az oroszlányi képzőművészet 70 éve címet viselő kiállítást nyitják meg a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban, majd 17 óra 30-tól átadják a Kölcsey-emlékplaketteket. Az ünnepi gálaműsorban fellép az Oroszlányi Bányász Fúvós Kvintett, az Oroszlányi Evangélikus Kórus és a Silhouette Balett.

Pilismarót

Szombaton helyi és környékbeli előadók műsorát tekinthetik meg, illetve hallgathatják meg az érdeklődők a Dobozy Mihály Művelődési Házban. A rendezvény 15 órakor kezdődik.

Sárisáp

Január 26-án, 18 órától tartják az ünnepi műsort a Sárisápi Bányász Közösségi Térben. Közreműködik Sipeki Hajnalka, Mersányné Gömzsik Eleonóra, Rezsnyik Bálint, Borbély Balázs, Fekete Levente és az iskola énekkara.

Tata

A vizek városában is január 26-án tartják a magyar kultúra napi rendezvényt. 18 óra 30-tól a Güntner Aréna és Városi Sportcsarnok ad otthont a programoknak. Fellép Berecz András ének- és mesemondó, illetve az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekar.

Tokod

A magyar kultúra napja alkalmából a tokodi könyvtár helytörténeti gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők január 22–26. között a könyvtárban.

Beiratkozási akció lesz

A tatabányai József Attila Könyvtár honlapján közölte, hogy beiratkozási akció lesz intézményükben a magyar kultúra napja alkalmából. Azok a látogatók válthatnak éves, ingyenes tagságot, akik még soha nem voltak könyvtári tagok; akiknek lejárt a könyvtári tagsága; akiknek élő tagsága 2024. január 31-ig érvényes.
A beiratkozási akcióban csak azok az olvasóink vehetnek részt, akiknek nincs a birtokában lejárt kölcsönzési határidejű dokumentum, és nincs pénzügyi tartozásuk a könyvtár felé, illetve ezeket a tartozásukat a beiratkozás előtt rendezik. A beiratkozási akcióban résztvevő könyvtáraik: január 22-én, hétfőn a kertvárosi fiókkönyvtár (Hadsereg utca 98.) 13 és 18 óra; az újvárosi fiókkönyvtár (Kodály tér 4.) 13 és 18 óra; kedden a JAMK központi könyvtár (Fő tér 2.) 9 és 19 óra; a felsőgallai fiókkönyvtár (Szent István u. 21.) 8 és 16 óra; a Népház úti fiókkönyvtár (Népház utca 5.) 10 és 18 óra között iratkozhatnak be leendő olvasóik. Kérik, hogy a beiratkozáshoz személyazonosító okmányaikat – személyi igazolvány (vagy jogosítvány) és lakcímkártya – vigyék magukkal az olvasók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában