Kemma.hu podcast

2024.01.28. 11:09

A Bányásznapok indulása Tatabányán (PODCAST)

Az ötvenes évek Tatabányájáról beszélgettünk a Képes történelem harmincnegyedik részében. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Kiemelte: 1949-ben kétmillió tonnát tudott termelni ismét a bánya. Szólt a turbókompresszorokról, amelyek hangja messzire elhallatszott. S a bányásznap indulásáról: 1951-ben szervezték meg első alkalommal Tatabányán a Bányásznapot a VII-es telepi piactéren. 

Az első fotón jól látszik, hogy a hatalmas tribünök egyik oldalán egy női bányászról készült nagy fotó szerepel. A következő az 1919-es csendőrsortűz áldozatainak emlékműve látszik. A második tatabányai Bányásznap plakátja is figyelemre méltó: „Termelj ma többet,mint tegnap” olvasható rajta, s egy munkás kitüntetéssel, mögötte egy nő és egy bányász férfi. 

A második bányásznap emelvénye is látszik a következő fotón. Ismét figyelemreméltó a nők ábrázolása: a hatalmas képen kétszer is megjelenik. Fontos volt a nevelés, a példamutatás a fiatalok számára, ezt tükrözi a következő kép,ahol a tribün előtt fiatal bányászok láthatóak, az egykori vájárképző diákjai. A Vértanúk terén lévő emlékművet 1969-ben avatták, a következő képen ez látszik. 

Mögötte az erőmű, és még láthatóak a régi hatajtós házak is. Az utolsó képen egy boldog család látszik. 1954-ben készült a IV. Bányásznapon. A munkaérdemrenddel kitüntetett, kétszeres sztahanovista Fekete József, a XI-es akna vájára látható a képen a családjával. A 2236 forintos hűségjutalmából egy ajándékot vásárolt kislányának. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában