Programsorozat

2023.09.19. 07:44

Epöl is a kultúra fővárosa lesz a hétvégén: érkezik a Kultúrházak éjjel-nappal

Szeptember 22–24-i hétvégén ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várhatja az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 17. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozaton.

Kemma.hu

A Mocsai Pajtaszínház is Epölre látogat a hétvégén

Forrás: beküldött

Szeptember 22-én pénteken a budapesti Csili Művelődési Központ, 23-án szombaton a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra lesz a helyszín, vasárnap pedig Epölön zajlanak majd a kiemelt programok. Most még van egy utolsó lehetőség arra is, hogy intézmények csatlakozzanak a A Magyar Népművelők Egyesülete által szervezett országos rendezvénysorozathoz, hiszen szeptember 20-áig lehet regisztrálni a kulturhazak.hu-n. 

Epölön információink szerint maga Novák Péter, az akció „nagykövete” is jelen lesz. A helyi közösségi színtérben fél négykor lesz a megnyitó, és vendégségbe érkezik Komárom, valamint Mocsa is. Utóbbi település pajtaszínháza Hol vagy Petőfi? címmel versszínházi előadással érkezik, a komáromi Újhold régitánc együttes pedig Táncos Európa címmel idézi majd meg eleink táncait. A rendezvény alatt kiállítás lesz látható Blinczinger Béla, Muszela Imréné helyi festőművészek és Kissné Thoma Tünde mocsai textiles alkotásaiból, az epöli Makramé és Nemezelő szakkör munkáiból, de Epölre érkezik a Pilinszky János: „A szeretet több a hitnél” ROLL-UP vándorkiállítás is a Kertész Imre Intézet közreműködésével.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz többek között Sárisáp (a szekérsírok titkaival), Almásfüzitő ( népmesék ihlette gyerekrajzokból nyíló kiállítással), Annavölgy (egy Kertész Imre-tablókiállítással), Ács (szabadulószobával), Csém (szüreti mulatsággal is csatlakozott.

Minden nap érték
A Kultúrházak éjjel-nappal célja több mint másfél évtizede az, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek, értékelvűségnek. A „Mindennap értéket adunk” szlogennel a szervezők azt üzenik, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. 2022-ben több mint 300 regisztráló mintegy 400 helyszínén közel 1000 programmal várta a látogatókat. Ezen a hétvégén minden évben jelentősen emelkedik a kultúrházak látogatottsága, amellyel a szervezők bizonyára segítik, hogy máskor is érdeklődjenek az iránt, mi történik a kultúrházakban. Látogatókká váljanak azok, akik esetleg most csak az akció miatt tértek be egy-egy intézménybe vagy közösségi térbe.

Mint megtudtuk, a csatlakozó intézmények a szakmai programjaik feltöltése mellett néhány kattintással létrehozhatják saját, önálló oldalukat a honlap szervezeti adatbázisában, ahol állandó, ingyenes megjelenést biztosítanak nekik, térképes keresővel támogatva. Az akció szervezői hagyományaikhoz híven pályázatot is hirdettek. A „Hogy volt?” című fotópályázatra szeptember 29-ig várják a jelentkezőket. 

2022-ben egyébként Komárom-Esztergom megyei díjazottja is volt a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatának, Rákos Ferenc Csaba személyében. A fotópályázaton a népes mezőny második helyét szerezte meg a Nemzetközi Kocsitoló Versenyen és Fesztiválon lőtt fényképével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában