Színház

2023.08.01. 16:45

A füveskönyvek földi paradicsomát láthatjuk majd hamarosan Esztergomban

A felvidéki Csavar Színház társulata lép fel augusztus 6-án, vasárnap az Esztergomi Várszínházban. A Színházi Olimpia idei programjához kapcsolódó fellépésük alkalmával Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című művének színpadi változatát mutatják be.

Pöltl Zoltán

A Fűje sarjad mezőknek augusztus 6-ai előadás két szereplője: Kiss Szilvia és Gál Tamás lesz

Forrás: Esztergomi Várszínház

A Hetény városában található felvidéki magyar teátrum honlapján közzétett hitvallás sokat elárul repertoárjukról, illetve akár az augusztus 6-ai esztergomi fellépésükről is. „A Csavar Színház előadásai vándor előadások, a legkisebb faluktól a legnagyobb városokig, illetve határokon túlra is próbáljuk elvinni elsősorban a magyar kultúrát, de sosem hagyjuk figyelmen kívül a körülöttünk élő nemzetek, nemzetiségek kultúráját sem. 

Hitünk, hogy az irodalom, legyen az klasszikus vagy kortárs, igenis érdekli a mai kor emberét, ha az előadók, mint a jó révész biztonságosan és könnyedén viszi át utazóját a megértés partjára.” A most látható darab egy kortárs magyar (ráadásul fiatal) író műve, melyről az Esztergomi Várszínház által kiadott sajtóanyagból kiderül, hogy „a Fűje sarjad mezőknek című előadás a füveskönyvek földi paradicsomkertjébe invitál: a legendamesék birodalmába, az átváltozások mozgalmas terepére, a nyelv és a retorika természetes kincsesházába.” 

A közleményben arról is olvasni, hogy a darab az emberi elme korlátairól, a Teremtésről, a létezés eredendő csodájáról, a történelmi kataklizmákról, az erkölcspróbáló helyzetekről, időszakokról és az ideológiák által megmérgezett emberi emlékezetről, továbbá a hit kikezdhetetlen magasztosságáról szól. 

A 12 éven felülieknek szóló 80 perces előadás a Jászai díjas, Dosky díjas Gál Tamás rendező és stábjának alkotása. Az Esztergomi Várszínház sajtóanyagában egy korábbi előadásról írt recenciócsokorban idézi a kritikust: „A színészpárost nem kell méltatni. Az az emberség, muzikalitás, tehetség, egymás iránti kötődés egészen különleges és felemelő volt. Micsoda zsenialitás és milyen tisztaság volt az egész előadásban!” Az esztergomi előadásban Kiss Szilvia és Gál Tamás színészeket láthatja majd a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában