Színház

2023.07.13. 18:00

Nagyot szólt Esztergomban a 10. Színházi Olimpia

Orvosetika, mélyszegénység párharca kelt életre a színpadon.

Pöltl Zoltán

Az örökség című dráma a 10. Színházi Olimpia részeként volt látható Esztergomban

Forrás: Esztergomi Várszínház/Facebook

Mint arról korábban a 24 Óra hasábjain megírtuk: az Esztergomi Várszínház is csatlakozott idén a nemzetközi vonatkozású, 10. Színházi Olimpiához, melynek részeként három darabot mutattak be Esztergom. Ezek között volt a Komáromi Jókai Színház előadása, Schwechtje Mihály Örökség című darabja, melyben a mélyszegénység világát megismerő orvos történetét mesélték el.

Katartikus élményről adott beszámolót az Esztergomi Várszínház, amikor a 2023. évad nyitányának számító Színházi Olimpia záróelőadásáról adta ki sajtóközleményt. Horányi László, a teátrum igazgatója az évadról is nyilatkozott a kommünikében, s egy ponton így fogalmazott:

Nagy öröm és megtiszteltetés számukra, a városnak, a helyi kultúrát szerető a közönségnek, hogy ők is részesei lehetnek ennek az elismert nemzetközi szakmai seregszemlének, hiszen az 58 ország 400 társulatának 7500 fellépőjét felvonultató fesztiválnak lehettek egyik otthona, vendéglátója, olyan városok között, mint Győr, Miskolc és Debrecen.

Az Esztergomi Várszínház jó kapcsolatokat ápol a komáromi színházzal, Horányi László maga is többször is szerepelt már az ottani teátrum egy-egy darabjában, illetve a Komáromi Jókai Színház idén két produkcióval is a közönség elé lépett. Ezek között volt az egyik Schwechtje Mihály Örökség című darabja, melyet a 10. Színházi Olimpia esztergomi sorozata részeként láthatott a publikum június 30-án. (Július 1-jén František Langer Külváros című művét élvezhette a publikum.)

Schwechtje drámája egy Németországból hazatérő gyermekorvosról szól, aki hagyatéki ügye miatt érkezik vissza kelet-európai hazájába, ahol mélyszegénységben élő cigányok gyermekeinek nehéz helyzetével kell szembesüljön, egy olyan telepen, melyet mindenki csak Koreának hív. 

Maga a téma és az előadás nagyot szólt a Várhegyen lévő teátrumban június 30-án, a színház által kiadott sajtóanyagban erről ezt olvashatjuk:

A darab és az előadás bátran, néha brutálisan nyersen, tabukat döntögetően beszélt, s szólt őszintén, drámaian minden dialógusa. A nézők sem maradhattak ki sem a történetből, sem abból, hogy lélekben döntsenek, állást foglaljanak. Értékrendről, bűnről, bűnhődésről, kirekesztésről, felelőségvállalásról, érdektelenségről, törvényekről, vagy törvénytelenségről. A közönség Esztergomban a megrendítő, húsba-lélekbe vágó katarzis mellett nagy tapssal jutalmazta a színészek magas szintű, sziporkázóan parádés teljesítményét, amely emlékezetessé tette a produkciót a színházi olimpia jegyében a Dunakanyar-fővárosában.

A Rédli Károly rendezésében, Lakatos Róbert zenéjével megvalósuló előadásban a főszerepet Olasz István, az intézmény oszlopos tagja játszotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában