Duna Múzeum

2023.06.29. 18:36

Vízrajzi térkép az esztergomi kiállítás témája

Az esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria együttműködése alapján létrejött pályázat és kiállítás bemutatóját tartották meg a minap a királyvárosi intézményben. A pályázati kiírásra 216 pályázótól, több, mint 300 beküldött művészeti anyag érkezett, melyből végül a szakmai zsűri hármat választott ki.

P.Z.

Az alkotásokat a Duna Múzeumban állították ki

Fotó: P.Z.

A Duna Múzeum Európai Közép Galériájában megtartott Vízrajzi térkép című kiállításon a korábban kiírt pályázatra beérkezett képzőművészeti alkotások legjobbjait lehet megtekinteni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), az esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria hármas együttműködésében létrejött művészeti pályázat zsűrije által legjobb három alkotónak is ekkor adták át az elismerést, illetve az ezen az estén tartott Múzeumok Éjszakájához is csatlakozott a tárlat. 

Teszári Nóra, az OVF szóvivő-helyettese Láng István, az OVF főigazgatója szavait tolmácsolta, amikor többek között ezt olvasta fel a megnyitón: „Mi vízügyesek, azt a feladatot kaptuk, hogy őrizzük meg Magyarország vízkincsét. Ezt jó szívvel, lélekkel csak akkor tudjuk elvégezni, ha szeretjük, ha ismerjük a vizet. És ahogy minden szeretet, úgy a miénk is utat nyit a művészet felé, ahol érzéki alkotásokban keressük, várjuk a víz iránti érzéseink visszatükröződését, a nálunk kifinomultabb receptorokkal rendelkező alkotók szemüvegén keresztül.” 

Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője méltatásában annak az örömének adott hangot, hogy a pályázati anyagok visszatükrözték a kiíró szándékát, a környezetvédelem és azon belül a víz, mint alapvető elem fontosságát. Horváth István, a Duna Múzeum igazgatója a díjátadón előtt kifejtette, hogy nemcsak a beérkezett művek nagy száma adott szép feladatot a zsűrinek, de a végső kialakított kép, mely maga a kiállítást jelenti, egy több hónapos zsűrimunka eredménye. Végül a múzeum igazgatója jelentette be a pályázat eredményét, mely szerint: harmadik helyezett Vízvonal című alkotásával Sóváradi Valéria, mások helyen Merülés című munkájával Nádas Eszter, az első helyezett pedig VV 20022 9 Duna című művével Forrai Ferenc lett. A Múzeumok Éjszakáján megnyílt Vízrajzi térkép című kiállítás szeptember 12-éig várja az érdeklődőket a Duna Múzeum Galériájában. 

Vízrajz minden műfajban

Többféle ábrázolási megoldással és különleges összeállítással találkozhat a közönség a Vízrajzi térkép kiállítás esetében. Így többek között olyanokkal, mint a Vízbolygók című alkotás, melyen a Balaton vízállásának húszévnyi adatát fogalmazták meg bolygókat megjelenítő kis gömbökbe. Egy másik alkotáson a 2022-es aszálykor kiszáradt magyarországi tavakról készített fiktív műholdas felvételeket láthat a néző, melyekből készült egy nagy kép, ami egy tologatós puzzle analógiáját követi. Egy videómontázson pedig a természetes vizek, patakok, folyók csobogó világa és a hétköznapi vizes esemény, a kádban fürdő nő jelenete montírozódott egymásra. A megfagyott vízről mesél egy különleges installáció, ahol az alkotó megrepedezett üvegtáblákat világít meg lámpákkal, hogy azok így a falon keletkezett rajzokkal a vízrajzi térképek erezetét másolják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában