Kackiás bajusz

2023.05.28. 16:27

Egy asztalnál szavalt Esztergomban Babits és Petőfi

A Babits Mihály Emlékház és a Babits Mihály Színház által szervezett rendezvényen a társulat színészei Babitsot, feleségét, Török Sophiet és Petőfi Sándort vonultatták fel az Előhegyen lévő villa kertjében. Az egész napos eseményen a 17., 19., 20. és a 21. század költőit elevenítették meg.

Pöltl Zoltán

A társulat színészei Babits Mihályt, Török Sophiet és Petőfi Sándort alakították

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A Tavaszi iramlás – Költők a kertben az idén hatéves Babits Mihály Színház, a költőről elnevezett éves nyári művészeti piknikjének előképe volt, hangsúlyt helyezve a fiatal esztergomi teátrum születésnapjára. Május 24-én délelőtt egy tízállomásos irodalmi sétán mutatták be az érdeklődőknek Esztergomhoz kötődő nagy lírikusok, Balassa Bálint, Babits Mihály és Petőfi Sándor emlékhelyeit. 18 órától a városról és vidékéről lenyűgöző panorámát kínáló Babits-villa kertjében tartottak irodalomtörténeti találkozót. 

A Kaj Ádám rendező vezette helyi színház egy asztalhoz ültette Babits Mihályt, Török Sophiet és Petőfi Sándort (őket a társulat színészei Báhener Péter, Kéner Gabriella, Bánföldi Szilárd alakították), illetve Petőfi műveinek átirataival új kötetét megtöltő Vörös István kortárs költőt is. A Költők a kertben résznél Kaj Ádám többek között így köszöntötte a publikumot:

– Ez a programunk a Babits Piknik tavaszi nyitánya, egy többállomásos irodalmi ünnep része, melynek folytatása augusztus 26-án lesz, amikor hetedik alkalommal mutatjuk be a Jónás könyve Babits művet.

A rendező hozzátette: a költőről elnevezett teátrum e napon ünnepli fennállásának hatodik évfordulóját. A folytatásban egy izgalmas irodalomtörténeti csemegének is beillő performenszt láthatott, hallhatott a közönség, melynek során a lemenő nap fényében pompázó fás, bokros kert lankáján berendezett színtéren a Babitsot, Török Sophiet és Petőfit alakító színészek olvastak fel költeményeket a klasszikusoktól, majd Vörös István kortárs lírikus Él-e még Petőfi? című új könyvéből „vágott vissza” egy-egy rendkívül ütős parafrázissal. A program végül a BMSZ születésnapi partijával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában