Elismerés

2023.02.24. 20:04

Átadták a vármegyei német nemzetiség díjait

A vármegyei német nemzetiség érdekében végzett kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült a tatabányai Schamberger Ágnes, és a dunaszentmiklósi Herczog Richárd.

Sugár Gabi

Pénteken adták át a díjakat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata kétévente adományoz rangos kitüntetést azoknak, akik sokat tesznek az itt élő svábok érdekében. A szomódi fúvószenekar a nemzeti és a magyarországi németek himnuszával indította az ünnepséget. Dr. Kancz Csaba főispán büszkén beszélt szűkebb hazánk településeiről, amelyeknek csaknem harminc százalékában élnek svábok, s Tatabánya elődtelepüléseiből is kettőben zömében német ajkúak élnek. Elődeikkel együtt sokat tesznek a gazdasági fellendülésért, s a hagyományok megőrzéséért. Ennek köszönhető, hogy a zenét, a táncot és a beszélt német nyelvet is sokan gyakorolják. 

Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke kiemelte: kiváló az együttműködésük a nemzetiségi önkormányzatokkal. Hozzátette: a díjjal felelősség is jár, s kívánta, a jövőben is olyan vehemenciával ápolják a hagyományokat a fiatal kitüntetettek, ahogy eddig tették. 

A Kecskédi Nemzetiségi Dalárda rövid műsora után elsőként a „Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran” elismerést Schamberger Ágnes vehette át.  

A kiválóság 2008-tól a Felsőgallai Széchenyi Általános Iskola igazgatója. Óriási szerepe volt abban, hogy az intézmény a helyi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásába került. Aktívan részt vesz a helyi rendezvények szervezésében, az aaleni testvérkapcsolat ápolásában. Az alsógallai tájház kialakításában is tevékenyen közreműködik. 

A díjakról
A „Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran” kitüntetés célja, hogy elismerje a német nemzetiség szolgálatában, a hagyományok megőrzésében, valamint a német nemzetiségi értékek előmozdításában kifejtett kimagasló tevékenységet. A bronz emlékplaketten az ulmi dereglye látható. A németek túlnyomó részt ilyen hajókon érkeztek a 18. században Magyarországra. 
Az „Anton Rieder Jugendpreis” csepp formájú bronz emlékplakettjén a dereglye mellett a névadó Rieder Antal, vértessomlói lokálpatrióta tanító, iskolaigazgató arcképe szerepel. A plaketthez kitűző is tartozik.   

Az „Anton Rieder Jugendpreis” kitüntetést Herczog Richárd vehette át. A dunaszentmiklósi harmonikás nevét sokan ismerik az országban. A Liszt Ferenc Országos Harmonikaverseny első helyezettje volt 2010-ben, majd egy évvel később nemzetközi versenyen, komolyzenei kategóriában 4. helyezést ért el. 

Gyökerei miatt mindig vonzódott a hagyományos sváb dallamvilághoz. Több környékbeli zenekart erősített 2010-től, a Die Tolnaitaler mellett a Schwab’n Roll formációt is. Az utóbbi években egyre több szóló estet is vállal, ahol a közönség igényei mellett sváb darabokat is megszólaltat. A zene mellett a nemzetiségi tánckultúra ápolásában is élen jár, hiszen tagja a dunaszentmiklósi tánccsoportnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában