Hősköltemény

2022.10.20. 12:28

Melyik út megyen itt a moziba? Toldi meghódítja a vásznat is!

Ez van, ha kivételes tehetségű magyar animációs szakemberek kezébe kerül a rettegett magyar hős története. Az új Toldi csütörtöktől látható a mozikban. A siker garantált.

Takács Zoltán

A Toldit október 20-tól mutatják be a mozik

Forrás: NFI

Ha van egy hősöd földöntúli erővel, aki ármányok foglya, folyton a balsors sújtja, s száműzött gyilkosként bujdos, ám a végén mégis megdicsőül, bizton vászonra kívánkozik. S ha ez a hős még ráadásul a magyar irodalom egyik legismertebb alakja is, akkor ebből filmet kell készíteni, amit innentől már csak elrontani lehet. Na, a Toldit nem rontották el az alkotói.

Október 20-tól látható a mozikban az Arany János elbeszélő költeményéből készült egész estés animáció. A zseniális Jankovics Marcell a művének bemutatóját már nem érhette meg, hiszen tavaly májusban elhunyt, de egy felhő széléről biztosan mosolyog a sikert látván. Mert a Csákovics Lajos társrendező által befejezett film sikerre ítéltetett, ezt már a stílusosan a Toldi moziba meghirdetett sajtóvetítésen is látni lehetett a nézők reakcióin.

A világszínvonalú kecskeméti rajzfilmes műhelynek sikerült az, amiért sokan egy garast nem adtak volna: Arany archaikus szövegét egy olyan korszakban érvényessé tenni, amikor még az animációs filmekben is percenként jön egy poén, egy dal vagy egy akciójelenet. Ráadásul mindezt úgy, hogy meghagyták a Magyar népmesékből megszokott képi világot.

Igaz, hogy a papíralapú rajzolást felváltotta a modern, számítógépes programalapú animáció, de ez csak előnyére vált a produkciónak. Az aprólékosan kidolgozott jelenetekben végig ott a magyar népművészet szín- és formavilága, mégis mai, örök érvényű az egész. A titok receptje a zseniális alapművön és az értő rajzfilmesek tehetségén túl Selmeczi György elképesztően jó zenéje, az apró humorbonbonok ötletessége, s persze a fantasztikus narráció. Ha nem mondják, el sem hiszem, hogy a filmben végig ott lebegő Arany Jánosétól a legutolsó mellékszereplőig egyetlen színész, Széles Tamás hangján szólalnak meg a figurák.

A produkció értékét tovább növeli, hogy a csilliárdos költségvetésű amerikai rajzfilmekkel szemben itt csak 800 millió forint volt a büdzsé. Ám nem lepődnék meg azon, ha a fesztiválokon is tarolna az alkotás. Nem véletlen, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón megemlítette, hogy jó javaslatnak tartja, hogy az iskolások megnézhessék Jankovics Marcell utolsó animációs filmjét. Nézzék is meg, mert garantáltan nem feledik életükben Toldi tetteit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában