Jászai mari

2021.03.04. 14:30

Máig nem feledik a nemzet tragikáját Ászáron

A pandémia alatt sem feledkeztek meg tanintézetük névadójáról és Ászár szülöttéről a Jászai Mari Általános Iskolában. A már hagyományosnak tekinthető iskolák számára megrendezett prózamondó verseny elmaradt, de így is méltó módon emlékeztek meg a 171 évvel ezelőtt született színésznőről.

Goletz-Deák Viktória

A pandémia alatt sem feledkeztek meg tanintézetük névadójáról és Ászár szülöttéről a Jászai Mari Általános Iskolában.

Forrás: Beküldött

A jászais diákok már hetekkel korábban elkezdenek készülődni az intézmény névadójának, a legnagyobb magyar tragikának, a Nemzeti Színház örökös tagjának február 24-i születésnapjára. Ilyenkor szokták megrendezni a hagyományos prózamondó versenyüket is, ahova több iskola diákjait is várják. Azonban ez idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezért a tanárok valami új és izgalmas dolgot találtak ki.

– Az emléknap a Jászai Mari-háznál szokott kezdődni, ahol egy rövid műsor keretében megemlékezünk a színésznőről. Az 1–2. osztályos diákoknak pedig megmutatjuk a szülőházat, ahol a művésznő hároméves koráig élt. Ők egyelőre még csak így ismerkednek a név­adónkkal. Idén sajnos most ez is kimaradt – magyarázta Garas Mariann, az iskola igazgatója. Hozzátette: a nagyobbaknak az emléknapot az iskolában tartották meg, amelyre az osztályok már hetek óta készülődtek. A diákok négytagú csapatokat alakítottak ki, és korcsoportonként kapták meg a különböző feladatokat.

A versenyen színpad, nézőtér is készült, amelyhez különböző anyagokat, szöveteket, mintákat kaptak a gyerekek (Fotó: Beküldött)

– Összesen 18 csapat mérte össze tudását. A diákok már megkapták az előzetes feladataikat, többek között plakátot kellett készíteniük, vagy prezentációt kellett tartaniuk a tatabányai Jászai Mari és a Budapesti Nemzeti Színházról, a fővárosi és az ászári Jászai térről, a színésznőről elnevezett díjról vagy az iskolánkról. Ez volt a beugrófeladat a versenyre, a csapatoknak előre el kellett készíteniük. A vállalkozó kedvű csapatok Gertrudisként jelentek meg a versenyen, ezzel is színesítve a programot. De volt olyan csapat is, amely elkészítette névadónkat csuhéból – mesélte az intézmény vezetője.

– A jelentkező csapatoknak a továbbiakban különböző feladatokat kellett megoldaniuk. A 3–4. osztályosoknak például a helyszínen kellett „megépíteniük” egy színházi nézőteret, amelyhez különböző anyagokat, szöveteket, mintákat kaptak. Igazán kreatív munkák készültek. De volt időre puzzle-kirakás, a diákoknak egy nehéz szöveget kellett felolvasniuk Jászai naplójából, illetve különböző kérdésekre kellett válaszolniuk a színésznő életével, munkásságával, vagy a színházzal kapcsolatosan.

Megkoszorúzták Jászai szülőházát

Szűk körben emlékeztek meg a falu vezetői Jászai Mari születésnapjáról a színésznő szülőházánál. A Nemzeti Színház nagyasszonya idén 171 éve Ászáron látta meg a napvilágot és mindösszesen három évig lakott ott. Ászáron immár többéves hagyomány, hogy február 24-én, a színésznő születésnapján egy kis műsoros ünnepség keretében koszorúzzák meg a szülőházat. Az eseményen rendszeresen részt vesznek a neves színházak Jászai Mari-díjas művészei is. Idén a járványhelyzet miatt ez az ünnepség elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában