fesztivál

2020.07.07. 07:00

Szeptember végén rendezhetik meg Tatabányán a MOST FESZT-et

A veszélyhelyzet kihirdetéséig hatalmas érdeklődés kísérte a Jászai Mari Színház produkcióit. Az elmaradt előadások nagy részét szeptembertől pótolják.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

A Jászai Mari Színház a veszélyhelyzet kihirdetéséig 151 előadást tartott, ezek látogatottsága átlagosan 95 százalékos volt. Március 11-től a teátrum 98 előadása maradt el, melyek közül a színház szeptembertől hetvennél is többet szeretne pótolni – olvasható közleményükben.

Bemutatták a Cabaret, a Szutyok, a Tesztoszteron, a Francia rúdugrás, a Vonat elé leguggolni, az Ádám almái és a Ha elállt az eső című előadásokat. A szezon utolsó premierjeként tervezték Sebestyén Aba rendezésében a Részegek című tragikomédiát, amelyet a következő évadban visznek színre. Az elmaradt felnőtt előadások közül a Részegek és az április 5-ére meghirdetett Cabaret kivételével valamennyi előadást ősszel pótolják.

Az elmúlt évadban is kiemelt helyen kezelte előadásainak akadálymentesítését a színház. A Szutyok és a Tesztoszteron című produkciók a vakok és gyengénlátók számára audionarrálva, a Cabaret és a Tesztoszteron pedig a siket és nagyothalló nézőket segítve jelnyelvi tolmácsolással is látható volt.

A gyerekek színházlátogatását támogató Lázár Ervin Program részeként a színház 17 alkalommal három előadást kínált legfiatalabb nézőinek. A programban eddig 3900 gyerek vett részt. Az elmaradt előadások őszre tervezett pótlása 3200 gyerek számára teszi lehetővé, hogy eljusson a tatabányai teátrumba.

Különleges színházi nevelési előadásokat is tartottak a színházban és iskolákban. A programsorozat két, újdonságnak számító táncszínházi nevelési előadással egészült ki kiváló műhelyek és táncszínházak közreműködésével. Ezek az előadások a fontos társadalmi kérdéseket érintő tartalmi mondanivalón túl a modern tánc formanyelvének megértésébe is beavatták a közönséget.

A színház az elmúlt években folyamatosan igyekezett teret biztosítani olyan műfajok, színházi formák, kortárs tartalmak, vagy éppen társművészeti ágak számára, melyek a közönség szűkebb rétegének érdeklődésére tarthatnak számot. Ennek jegyében mutatták be a TÁNC 2020 programsorozatban a Budapest Táncszínház Doze és Az érzékek eszenciája című előadást.

A híres magyar írók és költők szerelmi életét bemutató felolvasószínházi sorozat (Így szerettek ők) folytatásaként hasonló tematikával, a Kamaraszínházban volt látható a Világraszóló magyarok című program. Ennek részeként Kőrösi Csoma Sándor és Semmelweis Ignác életébe nyerhettek betekintést a nézők. A Lugosi Béla és Munkácsy Mihály életével foglalkozó, elmaradt előadásokat ősszel pótolja a színház.

A március 25. és 29. közötti időszakra meghirdetett MOST FESZT 2020-at – a jelenlegi tervek alapján – változatlan programmal szeptember 23. és 27. között rendezik meg.

Fesztiválok, díjak

A Vidéki Színházak Fesztiválján a Švejk (rendező: Tapasztó Ernő) Fekete Anna díszletével és Papp Janó jelmezeivel a Legjobb látvány díját nyerte el. A Tesztoszteron (Horváth Illés) a Budapesti Nyári Fesztiválon, A kutya különös esete az éjszakában (Guelmino Sándor) a Városmajori Színházi Szemlén, a Szutyok, Pintér Béla tragikomédiája (Guelmino Sándor) a POSZT versenyprogramjában lesz látható. A Ha elállt az esőt (Guelmino Sándor) pedig a TESZT fesztiválon tekinthetik meg a színházkedvelők. A színház társulatának alapító tagja, Megyeri Zoltán a közelmúltban Aase-díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában