sugárzó képi világ

2020.02.28. 06:40

Szájjal festett csodákból nyílt kiállítás a református gimnáziumban Tatán

A Tatai Református gimnáziumban a szájjal festő, mozgáskorlátozott Szabó Szonja alkotásaiból nyílt kiállítás, amely minden résztvevőt elvarázsolt.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Amikor először találkoztunk a szájjal festő, mozgáskorlátozott Szabó Szonja alkotásaival a művelődési házban, eszünkbe sem jutott, hogy ezek a rajzok nem kézzel készültek. Ennél nagyobb elismerést aligha kaphat egy abszolút hátrányos helyzetű művész. Persze Szonja „csak” testi adottságai miatt számított másnak, mint az épek. Lélekben, akaraterőben és életigenlésben szinte mindenkit felülmúlt. Mindössze harmincnyolc éves volt, amikor eltávozott közülünk.

Kedden a református gimnázium MIND (Minden Isten Dicsőségére) galériájában kiállítással emlékeztek meg Szonja rövid, ám tartalmas pályájáról. A rajzok ugyan a falakat „borították be”, de a szívekhez szóltak.

Először dr. Kiss Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke, – aki nagyon sokat fáradozott a tárlat létrejöttéért – emlékezett vissza a megyei Príma-díjas Szonjára. Kiemelte, hogy családjának, tanárainak és barátainak, illetve a festőt körülvevő közösségnek köszönhetően teljes életet élhetett.

Szigetvári Krisztina grafikus, iparművész éveken keresztül egyengette Szonja útját, támogatta művészi ambícióit. Elismeréssel szólt a törékeny teremtés hatalmas alkotóerejéről, arról a sugárzó képi világról, amely leginkább tanítványa sajátja volt.

Michl József polgármester egy személyes, közös élményt elevenített fel, amikor Gerlingenbe elrepült a tatai küldöttséggel Szonja is, hogy ott lehessen saját németországi kiállítása megnyitóján. A művész édesanyja, Helga néni, a köszöneten túl felidézte Szonja – mondhatni – ars poeticáját: „Az élet szép, szeretni jó.”

Igazi példa

A kiállítás megnyitójának meghitt hangulatát – hagyományosan – közös énekléssel, szavalatokkal és harmonikaszólóval emelték a gimnazisták. Ezen túl a Szonjával, Szonjáról készült, Az élet színe című kis portréfilmből megismerhettük a festő gyógyíthatatlan betegségét és azt a lelkierőt, amely minden nehézségen felülemelte, megteremtve saját lelki békéjét. Szonja életútja, megalkuvást nem ismerő kitartása mindenki számára példa lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában