történelem

2019.08.18. 21:25

Grandiózus előadáson mutatták be a Zenta 1697 című rockoperát Esztergomban

Bemutatták a Zenta 1697 című rockoperát a bazilika előtti téren. Az előadás osztatlan sikert aratott.

W. P.

Jelenet a rockoperából

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Augusztus 14-én tartották meg a bazilika előtti Szent István téren Szarka Gyula és Szálinger Balázs művének, a Zenta 1697 történelmi rockopera magyarországi ősbemutatóját. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójaként született meg az az előadás, amely emléket kíván állítani az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csatának. Azon a bizonyos napon világtörténelmi jelentőségű győzelem született, mely alapjaiban változtatta meg a magyarság életét. A Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Vastag Tamás a huszárezredes szerepében (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A színpadon Deák Pál magyar huszárezredes szerepében Vastag Tamást láthattunk, aki nem csak énekesként, hanem színpadi szereplőként is megállja a helyét. A dekoráció tökéletesen tükrözte az egymással szemben álló kultúrákat: a díszes kapu a Habsburg-udvart, míg a fémvázas torony sziluett a törököket szimbolizálta.

–Az előadás nem klasszikusan mesélte el a történetet, hanem korhű díszleten keresztül állapotokat, szituációkat jelenített meg. A téma üzenet a jövő felé egy olyan időszakból, amikor az empátia és együttműködés megállította a török hódítást – vélekedett Pataki András, rendező. A Várszínház által színpadra tűzött produkció az első pillanatoktól kezdve belopta magát a közönség szívébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában