hagyományok

2019.06.09. 15:30

Felsőgallán kidöntötték a májusfát, majd vidáman ünnepeltek

Felsőgallán a hagyományok szerint kidöntötték a májusfát. A vidám ünnepségen a településrész apraja-nagyja részt vett.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Május 1-jén felállították, és a hagyomány szerint pünkösd előtti napon ledöntötték Felsőgallán a májusfát. Ahogy Herendi Judit, a művelődési ház vezetője örömmel mesélt az ünnepről:

–Ismét összejött Felsőgalla apraja-nagyja, hogy hagyományos pünkösdi májfadöntő ünnepségünket megtartsuk. Ugyan kicsit szeles az idő volt, de annál jobb volt a hangulat, mivel tényleg kellemes jó időt fogtunk ki. Úgyhogy itt az udvaron fel tudtuk állítani a sátrat és tényleg nagyon sok embert vendégül tudtunk látni.

A tavasz újjászületésének ősi szimbóluma

A májusfát hagyományok szerint május 1-jén állítják, a természet újjászületésének szimbólumaként. A feldíszített fát aztán mulatság közepette szokás kidönteni pünkösd idején. A szalagokkal, virágokkal teletűzdelt fabontás ceremóniáinak kapcsolata van a pünkösdi király választásával is.

A műsorban felléptek a felsőgallai óvodások, iskolások, illetve Felsőgalla német nemzetiségi tánccsoportjai és Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör. Az óvodások Melinda és Márti óvonéni betanításával vidám ovis táncokat adtak elő, ezt követően a felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola műsora következett, német táncokat adtak elő, Moczik Alexandra betanításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában