kultúra

2019.05.07. 20:04

Az Üvegtigris Csokija Esztergomban majálisozott, de nem akárhogy

Festői környezetben rendeztek irodalmi majálist az MNM Babits Mihály Emlékház udvarán Esztergomban, ahol többek között Csuja Imre színművész is előadott.

Walczer Patrik

Irodalmi majálist rendeztek festői környezetben az MNM Babits Mihály Emlékház udvarán, ahol többek között Csuja Imre művész is az előadók között szerepelt.

Az eseményt az előhegyi emlékházat gondozó Balassa Bálint Múzeum munkatársa, Gerstmayer Tóth Franciska nyitotta meg. Az irodalmi muzeológus köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az emlékház felújításához. Ahogy egy évtizeddel korábban, úgy most is jelentős átalakuláson esett át az épület, ahol kiváló mesteremberek renoválták a helyiségeket, de a híres aláírásfal is megújult.

– A kérdés mindig az, hogy az olvasók hol tartanak a megértés folyamatában – fogalmazott az irodalmi művekkel kapcsolatban, majd bemutatta Antal Gábor krízisintervenció szaktanácsadó pszichológust, aki tíz év elteltével tért vissza az emlékházba.

Csuja Imre művész is az előadók között szerepelt. (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Antal Gábor „Pszichológia és szépirodalom” címmel tartott előadást, amelyben hosszasan elemezte Babits Mihály: A gólyakalifa című regényét. Megjegyezte, hogy amikor Babits kevésbé ismert regényét olvasta, akkor egyre inkább ráismert saját személyiségére. Úgy gondolja, hogy nem szabad feladnunk, ha egy hasonló kaliberű könyvet veszünk a kezünkbe és nem értjük meg elsőre a mondanivalóját. Hiszen ha időről időre elővesszük és újból nekifutunk, akkor minden bizonnyal elérhetjük céljainkat.

Az előadás után Bánhidy László alpolgármester a tavaly elhunyt dr. Bartal Ernőné Einczinger Lívia emlékére ültetett díszalma-facsemetét az udvaron, majd úgy fogalmazott: reméli, hogy majd valaki örökbe fogadja és rendszeresen gondozza a fát. Amíg Csuja Imre felkészült az előadására, addig Gersonde Olivér zongorán alapozta meg a kellő hangulatot, majd a színész egy karosszékben helyet foglalva elszavalta a négyrészes elbeszélő költeményt.

– Az olvasás ember- és életismerethez vezet – vélekedett, majd hozzátette: a tudatalatti elmének rendkívül fontos szerepe van az irodalmi alkotásoknál, ugyanis a szerzők rendszerint ebből merítenek. A meg nem valósított vágyaink, fantáziánk révén válik igazán szerethetővé egy mű.

A záró előadás nem csak azért aratott nagy sikert, mert hazánk egyik legnépszerűbb művésze adta elő, hanem azért is, mert az elhangzott sorok révén rádöbbenhettünk: Jónás személyében magára Babitsra ismerhettünk rá.

További részletek a 24 Óra május 8-ai számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában