kiállítás

2019.03.05. 18:13

Fantasztikus bibliai akvarelleket mutattak be Esztergomban

Bibliai életképek sorát ábrázolják Karátson Gábor akvarelljei, amelyeket Esztergomban mutattak be.

P. O. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Máté és Lukács evangéliuma címmel mutatta be akvarelljeit a ferences gimnázium Kákonyi Asztrik Galériájában Karátson Gábor. A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész személyes vallomással segítette a tárlat látogatóit:

„Számomra a bibliai akvarellek a Bibiláról való elmélkedést jelentik, vizsgálódást jelentenek, a jelentések körében, mondjuk ki: imát, egy olyan vállalkozás újrafelvételét, amelyet a régebbi festészet mindig gyakorolt és soha nem adott fel.”

Életképek egész sorát ábrázolják a festmények (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

A három kisebb teremben elhelyezett festmények a hívők illetve az Újszövetséget jobban ismerők előtt ismerős jelenetek, életképek egész sorát ábrázolják.

Nem elsőre könnyen befogadható alkotásokról van szó, de Karátson Gábor harmonikusan ötvözi a figurális és absztrakt ábrázolási módot. Pasztell színei, labirintusszerű vonalrendszerei a bibliai történetek kikristályosodott illusztrációi. Lányi András így fogalmaz róla:

„Ő egy olyan filozófus, aki elsősorban képeket fest.” Karátson Gábor esztergomi kiállítása március 31-éig látható.

A ferences gimnázium Kákonyi Asztrik Galériájában található a kiállítás (Fotó: P. / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában