jászai mari

2018.09.09. 06:52

Díjátadó előtt a színházak jövőjéről beszéltek Tatabányán

A tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont a Párbeszéd a magyar színházak jövőjéről címmel meghirdetett konferenciának, valamint az Országos Színházi Évadnyitó gálának. Utóbbi keretében adták át a Kaszás Attila-díjat is.

Körtvélyfáy Dina

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is bemutatkoztak

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Az Országos Színházi Évadnyitón Schmidt Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket, majd a gálaműsort követően – ahol a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a Fővárosi Nagycirkusz művészei és a Jászai Mari Színház társulata léptek fel – Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere adta át a Kaszás Attila-díjat Nagy Csongor Zsoltnak, a szatmárnémeti Harag György Társulat tagjának.

A díjra jelölték még Varga Klárit és Farkas Ignácot is, a Debreceni Csokonai Színház és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészeit.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően Veszprém, Debrecen, Kecskemét és Győr után idén Tatabányán szerveztek szakmai konferenciát a magyar színházak jövőjéről az évadnyitó napján. A résztvevők reggeltől külön szekciókban vitatták meg a teátrumokkal kapcsolatban felmerülő legsürgősebb kérdéseket.

Az egyik szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház ügyvezető igazgatója vezette. A szakember véleménye szerint a Katona néhány évvel ezelőtti arculatváltása jól példázza, hogy érdemes legyőzni a régi beidegződéseket. A második szekcióban Kiss János, a Győri Balett igazgatója elnökölt.

A résztvevők arról vitatkoztak, hogy a színházak érdekeit az szolgálja-e jobban, ha művész, vagy ha menedzserigazgató áll az élükön. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nem ez, hanem az elhivatottság és a tehetség határozza meg munkájuk eredményességét.

A harmadik szekcióban a művészek és a színházi dolgozók foglalkoztatási kérdéseiről beszéltek. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, a műszaki dolgozók pályaelhagyása komoly működési nehézséget, kockázatot jelent. Megoldási javaslatként hangzott el, hogy a színházaknak lehetőségük legyen a művészek számára társulati művészi jogi státuszt, a műszaki dolgozóknak pedig szakmai törzsgárda státuszt létrehozni.

A negyedik szekcióban a kritikák közönségre gyakorolt hatásáról esett szó. A megbeszélés végén abban maradtak, hogy az elsősorban szakmai berkeken belül olvasott kritikáknak szubjektívnek és hitelesnek kell lenniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában