kiállítás

2018.05.14. 06:49

Lovasszobrot állítanak Mátyás királynak a várban

Amikor a Tatai Várban sétálunk, aligha jut eszünkbe, nem kizárt, hogy éppen Mátyás király lábnyomát tapodjuk. Pedig könnyen előfordulhat, hiszen Hunyadi Mátyás gyakran megfordult az Öreg-tó-parti erősségben... Most a Mátyás király emlékév kapcsán vándorkiállítással emlékeznek meg a városban az utolsó nemzeti uralkodónkról...

Petrik József

A Mátyás király emlékév kapcsán vándorkiállítással emlékeznek meg Tatán az uralkodóról.

Fotó: Dallos István/24 Óra

Reneszánsz dallamok töltötték be a vár lovagtermét, Berendi Viktória szép gitárjátékának köszönhetően a Hunyadiak fegyverben című kiállítás megnyitóján. A rendezvényen Hunyadi Jánosra a hadvezérre, valamint Mátyás királyra emlékeztek, az uralkodó születésének 575. és koronázásának 560. évfordulója alkalmából. A Kuny Domokos Múzeumban, a XV. század hadtörténetébe visszatekintő, korhű másolatokat felvonultató bemutató Bánsági Máté páncélkovács keze munkáját dicséri.

Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója seregnyi – nagy királyunkkal összefüggő – újdonsággal lepte meg a hallgatóságot. Különös figyelmet szentelt a fekete seregre, amely több szempontból is megalapozta, illetve megerősítette Mátyás király hatalmát. Támogatásukkal mind diplomáciai, mind katonai képességei kiteljesedhettek. Pedig egy olyan országot „örökölt”, amely északról a husziták, délről a török, nyugatról az osztrákok zaklatásának volt kitéve...

Szívesen időzött itt

Zsigmond magyar király 1426-ban Rozgonyi Istvánnak zálogosította el a tatai várat. A Rozgonyiaktól Mátyás király váltotta vissza 1467 előtt. Az 1470–1480-as években Mátyás az itáliai vízivárak mintájára újjáépíttette az erődítményt: az udvar körül a várat kétszintes kerengőszárnnyal bővíttette, kívül pedig a nyugati sarkon a meglévő mellé egy újabb tornyot, ehhez csatlakozva pedig a vizesárok mentén észak- és délnyugat felől kettős védőfalat emeltetett. A tóra néző délkeleti szárny előtt pompás kilátást biztosító árkádos terasz épült. Mindezeken túl a termek is új, díszesebb belső kialakítást nyertek. A Mátyás-kori átalakítással az épület igazi reneszánsz várkastéllyá alakult, ahol a király tavaszonként szívesen megpihent.

Michl József polgármester először köszönetet mondott a tartalmas „történelem- óráért”. Kiemelte, hogy Mátyás király éve azért bír különös jelentőséggel a városban, mert az utolsó nemzeti uralkodó egyik kedvenc tartózkodási helye volt Tata. A városvezető egy „titkot” is megosztott a szépszámú érdeklődővel, mégpedig, hogy Nagy János szobrászművészt már felkérte Mátyás király lovasszobrának megformálására, amelyet aztán a vár udvarán állítanának fel.

Ezt követően a herceghalmi Korok Ruhái társulat a reneszánsz angol, nápolyi, magyar és németalföldi viseletet mutatta meg a közönségnek. Produkciójukat nagy taps kísérte.

A híres és rettegett fekete sereg

Mátyás király zsoldos serege, a köznyelvben fekete seregként vált híressé, holott ezt az elnevezést csak Mátyás halála után „ragasztották” rájuk, amikor a harcosok fekete posztóval vonták be pajzsaikat, ezzel fejezve ki tiszteletüket az elhunyt uralkodó iránt. A hadsereg Mátyás országlásának három évtizede alatt a középkor egyik leghatékonyabb katonai kontingensévé fejlődött, amely számtalanszor diadalmaskodott jelentős túlerővel szemben is. Rettegett és egyben rettenthetetlen, korszerű haderőnek bizonyult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában