Finomság

2024.07.02. 14:02

Belecsaptunk a lecsóba: tényleg „könnyű” a nyári étek? +fotók

Alig hittünk a fülünknek és a szemünknek, hogy Mária Teréziával és hatalmas paradicsomokkal is találkoztunk a régi piacon. Akkor, amikor utánajártunk, hogy a hagyományos nyári ételért, a lecsó elkészítéséért mennyire mélyen kell zsebbe nyúlni.

Kemma.hu

Lecsóhoz hatalmas és tökéletes paradicsomok kaphatóak az újvárosi régipiac egyik standjánál.

Lecsó Tatabányán
Lecsó után nyomoztunk a tatabányai régipiacon
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Tatabányai az áru, egyenesen Alsógalláról érkezett a szállítmány, hogy a lábasba kerülve ízletes lecsó váljon belőle. – Ebből hármat vesz, az már egy kilogramm – nevet Mária Terézia. Most nem a Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójáról van szó, mondhatni a figyelemreméltó paradicsomárusok koronázatlan királynéjáról. – Nagyon szeretik a vásárlók. Alig enged levet. Olyan, akár a sűrített paradicsom – mondja az árus, aki Horváth József mellett árulja portékáit. Több mint 40 éve...

Tatabányai piac körkép, lecsó, paradicsom, paprika
Halmok sorakoznak a nyári slágerek ...
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A lecsópaprika és a paradicsom 650 és 1200 között van, a vöröshagyma pedig 600 forintért kapható náluk. Ha ehhez hozzáadjuk még a zsírt, akkor 1500 forint alatt nemigen lehet megúszni a lecsófőzést. Pláne akkor, ha mindehhez még egyéb költséggel járó extra ízek is jönnek.

– Füstölt formában is keresik, de inkább a lecsókolbász és a virsli fogy ha lecsóról van szó. Nagyon keveset adunk el belőle, mert 35 fokban alig visznek húst az emberek – nyilatkozta Kardos György hentes, aki a jövőhéten tervez nagyobb szállítmánnyal. Akkor, amikor már 5-8 fokot esik a hőmérséklet. Pedig a klíma biztosította hűs vásárcsarnokban árulja portékáit, persze húst nem is lehetne másutt ilyen hőségben. Hozzátette: az 1500-2000 forintos lecsóár akár 3000 forintra is nőhet, ha hússal is számolunk a négyfős családi ebédhez.

Van még egy hozzátevő, amivel a hazai konyhában gyakran gazdagítják a lecsót, az pedig a tojás. Ez akár 100 forint is lehet. A piacon különböző méretűeket találni, amik Vértestolnáról érkeztek. Az S-es darabja 50 forint, az XL-es, vagyis a legnagyobb tojásért 100-at kérnek az árusok.

Lecsó, paradicsom, paprika
Bőséges a választék...
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Lecsó forradalom a konyhában és a lábasban

– Hol van már a hagyományos lecsó tarhonyával vagy nokedlivel? – kérdezi Orosz Dezső, a piac egyik árusa. Manapság egyre többen keresik a cukkinit, a padlizsánt, de a kapros-rizses és a csicseriborsós lecsó is többek asztalára kerül. Dezső szavainak hitelt ad több évtizedes szakmai tapasztalata, aki látja, mekkora gasztronómiai forradalom zajlik a konyhában és a lábasokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában