Segítség

2024.06.03. 11:15

Megkezdődött a Tudatosság, biztonság, gondoskodás – helyi humán fejlesztések megvalósítása vármegyénkben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) segítségével a hátrányos helyzetű csoportokat segítik.

Kemma.hu

A hátrányos helyzetű csoportokat segítik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter/archív

A TOP Pluszban a „Helyi humán fejlesztések” tárgyú felhívás nyújtotta támogatásból megkezdődött a „Tudatosság, biztonság, gondoskodás – helyi humán fejlesztések Komárom-Esztergom Vármegyében” nevezetű projekt megvalósítása. A 192,66 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból megvalósuló terv legfőbb célja a hátrányos helyzetű csoportok számára az aktív befogadás ösztönzése, az esélyegyenlőség, a megkülönböztetésmentesség, továbbá az aktív részvétel előmozdítása. A fókuszban minden esetben a hátrányos helyzetű csoportok: a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élők, a gyermekek, valamint az idősek állnak.

A hátrányos helyzetű csoportokat segítik
A hátrányos helyzetű csoportokat segítik
Fotó: Flajsz Péter/archív / Forrás:  24 Óra

A hátrányos helyzetűeket segítik

A TOP Plusznak köszönhetően a projekt célja, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyei Esélyteremtő Paktum és a Szolgáltatási Út Térkép által feltárt vármegyei szolgáltatáshiányokra válaszoló intézkedések megvalósítását támogató tevékenységeket kivitelezze. A projekt megvalósításának eredményeként a negatív megkülönböztetésből fakadó hátrányok társadalmi szinten csökkennek, az érintett hátrányos helyzetű emberek társadalmi-gazdasági aktivitása növekszik a társadalmi szintű esélyteremtés hatására.

A részcélok a következőek:

  •  A településeken elérhető időseknek nyújtott szociális alapszolgáltatások (mint például házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali intézmények) irányába a lakosok érzékenyebbé, empatikusabbá válásának elősegítése érzékenyítő, szemléletformáló programok, workshop típusú rendezvények megvalósításával. 
  • A településeken elérhető fogyatékos személyek számára nyújtott szociális alapszolgáltatások (nappali intézmények) ismertségének, a köztudatban való jelenlétének erősítése a nyilvánosság (fogyatékkal élő személyeket ellátó nappali intézményekben tartott nyílt napok és az azokról készített tájékoztató kiadványok és rövidfilm) biztosításával.
  • A célterületen mélyszegénységben élő gyermekek, roma gyermekek, illetve fiatal felnőttek pénzügyi tudatosságának fejlesztése a részükre helyben szervezett, tanórán kívüli, naptári évet átívelő fejlesztő tevékenységek megvalósításával az iskolai, illetve sportegyesületi road show-kon, valamint a tematikus hagyományőrző rendezvényeken. 
  • A Komárom-Esztergom Vármegyei Esélyteremtő Paktumban megjelölt célcsoportok, kiemelten az idősek áldozattá válásának elkerülése, valamint ugyanezen célcsoport tekintetében a bűnözés okozta káros hatások csökkentése bűnmegelőző és közbiztonság javító szemléletformáló segítő rendezvények megvalósításával.
  • A célterületen élő időskorúak digitális kompetenciájának és infokommunikációs eszközhasználatának fejlődése a számukra szervezett programok eredményeképpen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában