Riasztás

2024.06.19. 06:40

Kiadták a veszélyjelzést: mától jön a hőség! +fotók

Mától harmadfokú hőségriasztás van érvényben szombat (június 22.) éjfélig az ország egész területén, vármegyénkben is. Ennek van aki örül, van, aki pedig nem. Persze, attól függ, hol és milyen körülmények között vészeljük át az izzasztó napokat.

Kemma.hu

Mától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe – közölte közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hőség Tatabányán
A hőség óráit sokan csak így tudják elviselni
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Indoklásként azt írják, hogy az ország egész területén - beleértve Komárom-Esztergomot is - átlépi a hőmérséklet a 30 fokot. A két állami szerv azt kéri, mindenki fogyasszon sok vizet, a déli órákban ne legyenek a tűző napon, használjanak napvédő krémeket, hordjanak sapkát vagy kalapot.

– Végre! – kiált fel a fagylaltárus, aki Tatabánya főterén alig győzte adagolni a gombócokat a tegnap délelőtti hőségben. Azt mondja, alig várta már a tűző napsugarakat, amik ilyenkor már forgalomnövelőnek számítanak. Fel is készültek a rohamra, sok-sok tégelyben sorakozik a hűsítő nyalánkság. Szemközt az árnyat adó gesztenyefák alatt gyülekeznek baráti társaságok, odébb a kis Hanna pancsol a szökőkútnál. A Balogh család alig bír a kislánnyal, aki megmártózik a hűsítő vízben. Ő és sokan mások el sem tudják képzelni, hogy a 32 fok van, ahol hidegnek számít.

Hőség Tatabányán
Hanna így pancsol Tatabánya főterén
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Ilyen például a pékség, ahol megállás nélkül sütik a pizzát, valamint a fehér és a barna kenyeret. Azt mondják, a 220 fokon izzó kemence körül nem ritka a 70 Celsius. Ottjártunkkor saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy az extrém meleg is lehet hideg - csak jó (?) helyen kell lenni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben klimatizált helyen tudják csak átvészelni ezeket a napokat. Dacára annak, hogy használatuk egészséges-e vagy sem, a hűsítő berendezés nélkül alig lehet kibírni a napokon át tartó hőséget. Ez a meleg pedig hű társunk lesz június 22-én (szombat) éjfélig, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményében írja, hogy harmadfokú hőségriasztás lép életbe az egész országban.

Hőség Tatabányán
Muhadri Bylbyl pék minden nap 70 Celsius-fokban dolgozik, neki felüdülés a 30...
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24  Óra

Eljött az igazi strandidő, azonban egyre többen bírják egyre nehezebben a hőhullámokat. A kérdésre, hogy mi lehet ennek az oka, dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos és háziorvos válaszolt. A haon.hu-nak tett nyilatkozata szerint fontos tudni mit tehetünk azért, hogy a jó élmények miatt legyen feledhetetlen a nyár, ne pedig egy hőguta, napszúrás vagy leégés okán.

A hőártalmak leginkább a gyermekek és az idősek korosztályának tagjait veszélyeztetik, de bárkit ledönthet a lábáról, ha túlságosan felhevül a teste. Ilyenkor fülzúgás, homályos látás jelzi a közelgő ájulást. Napszúrás esetén a melegtől egy pici agyödéma keletkezik, ez okozza az ismert tüneteket, a hányingert, hányást, erős fejfájást. 

A szakember hangsúlyozza, a megelőzés a legjobb módszer, nem lehet elégszer elmondani, hogy a legmelegebb órákban kerüljük a közvetlen napfényt, ha pedig útnak indulunk, szellős ruhában tegyük, viseljünk fejfedőt, ellenőrzött napszemüveget, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról.

Hőség Tatabányán
Árnyat adó gesztenyefák alatt hűsöl a baráti társaság 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Nem árt újra és újra hangsúlyozni, hogy még egy félárnyékban parkoló jármű is életveszélyesen felmelegedhet, ugyanis perceken belül akár 60 Celsius fok is lehet az utastérben. Ráadásul a koncentrációs képesség és a reakcióidő is csökkenhet ezekben a napokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában