Fesztivál

2024.06.02. 15:10

Európai fesztivált rendezett a vármegyei székhelyű országos kőfaragó ipartestület

Kőkemény feladatnak tűnik a sikeres folytatás.

Kemma.hu

A tatabányai székhelyű Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete volt a házigazdája az idei, kétnapos Európai Kőfaragó Fesztiválnak. Tizenkét ország 117 mestere, segédje, tanulója vállalkozott arra, hogy gyönyörű, 120 éves parlamentünk építőelemeinek anyagából, fertőrákosi homokkőből faragjon emlékidéző remeket. Az alkotás helyszíne az Országház előtti Duna-part sétánya volt. A jelentős szakmai esemény fővédnökségét Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter vállalta. 

A fesztivált Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke, Molnár Sándor, a házigazda érdekvédelmi szervezet vezetője, Hegedűs István Péter, a kövesek ipartestületének oktatás- és képzési ügyekért felelőse alelnöke, és Deák Krisztina, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. A munkát este fél hétig lehetett folytatni remek időben. Az érdeklődőket zenés műsor is várta egy alkalmi színpadon.

A másnapi folytatásban reggel nyolctól délután három óráig hallhattuk a kalapácsok és vésők jellegzetes zenéjét. A köves szakma iránt érdeklődőket vagy az éppen csak arra sétáló nézelődőket, a Parlament előtti térköves részen látványfaragás is elvarázsolta, a bátrabbak szerszámokat vehettek a kezükbe, segítséggel egy kis ügyeskedésre. 

A remek hangulatú, sikeresnek bizonyuló Magyarországon tartott Európai Kőfaragó Fesztivál utáni folytatás helyszíne jövőre a németországi Freiburg, két év múlva az angliai Halifax lesz. Az új házigazdáknak fel van adva a lecke, kőkemény a feladatuk a sikeres folytatáshoz. 

Közösségben
Csapucha Tamás, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestület Kecskéden élő jegyzője érdeklődésünkre elmondta, hogy a fesztivál egy összetartó közösségnek adhatott otthont. A szakmában dolgozók megoszthatták egymással tapasztalataikat, inspirálhatták egymást. A találkozó frekventált helyen történő megrendezésével az volt az elsődleges cél, hogy felhívják a figyelmet a kőfaragó szakma jelentőségére, a szakmai utánpótlás fontosságára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában