Ünnep

2024.06.15. 21:28

A hagyományos „Tunkolós” meghozta a győzelmet

Szent Antal-napi búcsút tartanak a hétvégén Vértestolnán. A háromnapos búcsú megannyi programot tartogatott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kemma.hu

A búcsúnak már régóta közösségépítő szerepe is van. Egykoron háromnapos búcsúkat tartottak, amelyek kihalófélben vannak. A vértestolnaiak egy nagyszabású rendezvényt tartottak, már péntek délután összegyűltek a település sportpályáján, ahol a felvidéki Csavar Színház előadásával és koncerttel nyitották meg falunapjukat.

Háromnapos búcsú Vértestolnán
Háromnapos búcsút pezsdíti fel az életet Vértestolnán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Szombaton már rotyogtak a finomságok a bográcsokban. A főzőversenyre tíz csapat jelentkezett, és, ami a legfontosabb volt, hogy az indulóknak helyi ízeket kellett bemutatniuk a háromtagú zsűrinek. A dalkör hölgyeinek „Tunkolósa” nyerte el leginkább az ítészek tetszését.

– A „Tunkolóst” karácsonykor ették az emberek, amikor véget ért az éjféli mise. Tulajdonképpen ez egy szaftos, hagymás, paradicsomos, kolbászos alap, és ezt tunkolták – mondta Harmados Oszkár, a zsűri elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a hölgyek saját kezűleg készítették a kenyeret a főzőversenyen.

A Vértestolnai Katicabogár Német Nemzetiségi Óvoda gyermekei műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

A búcsú története

– A búcsú, vagy más néven templombúcsú hagyományosan a templomok védőszentjének az ünnepe. A vértestolnai templom védőszentje Páduai Szent Antal, az ő tiszteletére szentelték fel a templomot 1750-ben – idézte fel köszöntő beszédében Dr. Zigó Tamás, a település polgármestere, aki megköszönte mindazok segítségét, akik segédkeztek abban, hogy a rendezvény létrejöhessen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában