Fesztivál

2024.05.25. 14:39

Videó: eldörrent az első ágyú a Tatai Patara megnyitóján +fotók

Szombat délelőtt elkezdődött a nagy tatai török-magyar harc. A 16. Tatai Patara a keresztény és az oszmán seregek mustrájával indult.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

Több mint 500 hagyományőrző részvételével kezdődött el a 16. Tatai Patara május 25-én, szombaton délelőtt. A köszöntők után az oszmán és a keresztény seregek is összecsaptak. 

16. tatai patara
A Tatai Patara eseményei az idén is közelebb hozzák hozzánk a történelmet
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Szombat délelőtt hivatalosan is megnyitották az idei Tatai Patarát. Az eseményen többek között részt vett Kustyánszkí Zsolt a védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár is, aki köszöntőjében kiemelte, milyen fontos szerepük van a hagyományőrző rendezvényeknek abban, hogy ne felejtsük el a múltunkat. 

Elkezdődött a Tatai Patara

– A Tatai Patara kiemelkedő lehetősége annak, hogy az ifjúság betekintést nyerjen a magyar-török háború végvári vitézeinek életébe és harcaiba. Mindezek mellett pedig megismerje a jelenkor honvédségének legmodernebb technikáit és felkészült katonáit is –  mondta az államtitkár, aki szerint a magyarokat és a törököket a történelem többféle módon is összeköti. 

– Egykor szövetségesként, majd ellenfélként. Évszázadok múltával az egykori szembenállás pedig közös emlékezésé szelídült. Ezt bizonyítja a Tatai Patara – tette hozzá Kustyánszkí Zsolt.

Az eseményen többek között még részt vett Bencsik József országgyűlési képviselő, Tóth István az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka, Michl József polgármester, illetve Gülşen Karanis török nagykövet asszony is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában