Nemzetiségi

2024.05.14. 13:50

Milliós támogatást kaptak a civilek

Újabb támogatásoknak örülhetnek a civil szervezetek és a nemzetiségi önkormányzatok. Tata-Tatabánya térségéből 14 szervezet kaphat milliós támogatást.

Kemma.hu

Bencsik János, országgyűlési képviselő osztotta meg közösségi oldalán azt a jó hírt, hogy több, a körzetébe tartozó szervezet is részesülhet támogatásban. Többek között a kormány 2 millió forinttal támogatja Tatabányán a német nemzetiségi tánccsoportok ruhatárának bővítését.

Újabb támogatásoknak örülhetnek a civil szervezetek és a nemzetiségi önkormányzatok. Tata-Tatabánya térségéből 14 szervezet kaphat milliós támogatást.
Bencsik János közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt a támogatásokról.
Fotó: Bencsik János/Facebook

A Kemma.hu összeszedte, hogy a képviselőhőz tartozó települések ezúttal milyen támogatásokat kaptak. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapja szerint Magyarország Kormánya számos módon segíti a hazánkban élő őshonos nemzetiségeket identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében. A nemzetiségek életében fontos szerepet vállalnak a nemzetiségi civil szervezetek, melyek önkéntes munkájukkal segítik, erősítik közösségüket. Az idén kiírt pályázaton az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 300 ezer, a felső határa pedig 5 millió forint.

Milliós támogatás

A napokban megjelent a nyertesek listája. A nemzetiségi civil szervezetek és kulturális kezdeményezések Bencsik János körzetében 12 szervezet, közel 6 millió forint támogatásban részesülhet. A civil szervezetek közül a Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület pályázata lett sikeres. Ők személyi juttatások, fellépő ruhák, kották, irodaszerek az egyesületi munka elvégzéséhez 500 ezer forintos támogatást kapnak. A Nemzetiségi kulturális kezdeményezések idei támogatására múzeum és több nemzetiségi önkormányzat, illetve nemzetiségi óvoda is sikeresen pályázott. A Kuny Domokos Múzeum két támogatást is kap: a Beiträge zur Volkskunde der Ungarndeutschen sorozat 37. kötetének kiadására 600 ezer forintot ítéltek meg. Illetve az Oberon Társulat: Bündeltanz című produkciójának bemutatására szintén 600 ezer forintot kapnak. Az előadást a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban tartják. 

Tatabányán is segítenek

Sok Tatabányai szervezet is kap idén támogatást. A Tatabányai Görög Nemzetiségi Önkormányzat a Nikolaosz Nap megszervezésére 600 ezer forintot, míg népviseleti öltözékekre 850 ezer forintot kapnak. Alsógallai Baráti Egyesület is több sikeres pályázatot adott be: az alsógallai német adventi készülődést és karácsonyi ajándékműsort 300 ezer forinttal segítik, míg az egyesület működésére 900 ezer forintot ítéltek nekik. A Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat az alsógallai és a felsőgallai német nemzetiségi viselet bővítésére nyert támogatást 300-300 ezer forint értékben. A Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola szintén nemzetiségi ruhákra kap 200 ezer forintot. Míg a Tatabányai Német Nemzetiségi Óvoda 600 ezer forintot kap nemzetiségi ruhák beszerzésére. De az Alsógallai Óvoda számára is vásárolhatnak népviseleti öltözéket 300 ezer forintért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában