Megemlékezés

2024.05.30. 06:17

Koszorúzás és főhajtás a hősök előtt

A hősökre emlékeztek Naszályon is. A koszorúzás után szeretetvendégséggel zárták az ünnepséget.

Goletz-DeáK Viktória

Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett magyar katonákra emlékeztek Naszályon. Az I. és II. világháborús emlékműnél tartottak koszorúzást. 

A hősökre emlékeztek Naszályon is. A koszorúzás után szeretetvendégséggel zárták az ünnepséget.
A hősökre emlékeztek Naszályon is. A koszorúzás után szeretetvendégséggel zárták az ünnepséget. 
Fotó: Naszály község/ Facebook

A település közösségi oldalán idézték fel, hogy a hősök emlékünnepének eredete egy 1917-es törvényre vezethető vissza. Akkor mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni". Kezdeményezték, hogy minden település kőemléket állítson az elesettek nevével. 

Megemlékezés és koszorúzás

A törvénycikk kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Naszályon is minden évben megemlékeznek a hősökről. Az idei ünnepség szentmisével kezdődött a római katolikus templomban, majd az Istentiszteletet követően az I. és II. világháborús emlékműnél folytatódott a tiszteletadás. Közreműködött Gál László Latinovits-díjas versmondó és a Nosztalgia Irodalmi Klub. Díszőrséget adtak a Koppánymonostori Történelmi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrei. A megemlékezés koszorúzással, majd a gyülekezeti házban szeretetvendégséggel zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában