Jégkár

2024.05.22. 06:45

Több százezres károkat is okozhat a járművekben az intenzív jégeső

Pillanatok alatt rosszabbak lehetnek a járási viszonyok, a járművünkben pedig jelentős károk keletkeznek. Ha útközben elkap bennünket a jégeső, érdemes félreállni egy fa alá, vagy behúzódni egy fedett helyre.

Walczer Patrik

Csak úgy kopogott a jég pünkösdhétfőn Tatabánya térségében. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. riasztásának megfelelően a vármegyeszékhelyen és környékén jég kísérte az intenzív felhőszakadást. Kellemetlen lehetett azoknak – pláne a kezdő sofőrök esetében –, akik éppen úton voltak a jégeső idején.

Pillanatok alatt rosszabbak lehetnek a járási viszonyok, a járművünkben pedig jelentős károk keletkeznek. Ha útközben elkap bennünket a jégeső, érdemes félreállni egy fa alá vagy behúzódni egy fedett helyre.
Bár csak pár percig szokott tartani a jégeső, mégis komoly károk keletkezhetnek a járművekben.
Fotó: Földi Imre / Forrás: Mediaworks

Dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Régiójának elnöke lapunknak elmondta: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen halmazállapotú csapadék hullik. A legjobb, ha szimplán eső érkezik, kedvezőtlenebb körülmények esetén a felhőszakadást jég is kíséri, de a legrosszabb, ha a jég pusztán magában esik. Úgy véli, hogy ha a jég esővel együtt hullik, akkor akár 60 százalékkal kisebb a károkozás mértéke. Ilyen időjárási körülmények esetén a látási viszonyok pillanatok alatt rosszra fordulhatnak, van, hogy az ablaktörlők nem győzik a törlést, ráadásul a hideg eső miatt könnyen bepárásodik a szélvédő és az oldalsó üvegek.

– Ebben az esetben úgy kell lehúzódni az úttest szélére, hogy ne akadályozzuk a forgalmat, vagy meg kell állnunk a legközelebbi parkolóban, hisz igen balesetveszélyes, ha nem látunk ki megfelelően. A kevésbé rutinos járművezetők ettől megijedhetnek, és akár hirtelen rossz döntést is hozhatnak. Fontos, hogy párásodásnál levegőt kell fújni a szélvédőre, az oldalsó üvegeket és a tükröt pedig alaposan le kell törölnünk – mondta dr. Farkas Károly.

Sokba kerülhet a javítás a jégeső után

A régiós elnök hozzátette: már a borsó méretű jég is komoly károkat tud okozni a járművekben, ezért, ha van rá lehetőség, jégeső esetén be kell húzódni egy fa alá, a lombkorona ugyanis valamelyest felfogja a csapadékot. A sérült karosszéria és fényezés javítása ugyanis több százezer forintba kerülhet, nem mellesleg a biztosítónál történő ügyintézés is hosszadalmas.

– Tapasztalom szerint a járműtulajdonosok 90 százalékának nincs jégkár-biztosítása, sokan nem is tudják, hogy a kötelező gépjármű biztosítás nem terjed ki jégkárra. A változó klíma miatt akár gyakoribbak is lehetnek a jégesők, ezért érdemes elgondolkodni a megfelelő védelemről – tette hozzá.

Pillanatok alatt rosszabbak lehetnek a járási viszonyok, a járművünkben pedig jelentős károk keletkeznek. Ha útközben elkap bennünket a jégeső, érdemes félreállni egy fa alá vagy behúzódni egy fedett helyre.
Jégeső idején érdemes a járművekkel behúzódni a fák alá.
Forrás: Mediaworks

Jégkárok

Az Extrém időjárás nevű közösségi oldalra több, Tatabányán készült felvételek tanúsága szerint borsószem és mogyoró nagyságú jég hullott a vármegyeszékhelyen. Volt, aki arról számolt be, hogy a háztáji kertjében a palántákat elverte a jég, egy vállalkozás pedig arról tett közzé egy képet, hogy a jégszemek egy kis kerti tóban a tavirózsa leveleit is kilyukasztgatták. Az interneten írtak ászári és környei jégesőről is, de jelentős károkról sehonnan sem érkezett hír. Az előrejelzésnek megfelelően a következő napokban is lehetnek jégesővel érkező záporok, zivatarok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában