Aranycsapat

2024.05.25. 15:22

Féltve őrzött relikviákat is rejt az Arany pillanatok című kiállítás

Hatalmas sikereket értek el, meghajolt előttük az egész világ. Méltán lehetünk büszkék a legendákra, kiknek hagyatékából kiállítás nyílt.

Walczer Patrik

110 éve alapították a Dorogi Atlétikai és Futball Clubot, 40 éve lett város Dorog, 70 éve volt a magyar válogatott angolok elleni 7:1-es sikere. Ezekre az évfordulókra felfűzve nyitották meg csütörtökön a Puskás Intézet és a dorogi önkormányzat szervezésében megvalósult „Arany pillanatok” című kiállítást. A tárlat az Aranycsapat legendáiról szól.

Erős Gábor (balra), az Aranycsapatról szóló kiállítás fővédnöke is megtekintette a tárlatot.
Erős Gábor (balra), az Aranycsapatról szóló kiállítás fővédnöke is megtekintette a tárlatot.
Fotó: W. P. / Forrás: 24 Óra

A rendezvényen Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető köszöntötte többek között Berzi Sándort, az MLSZ alelnökét, id. Lomnici Zoltánt, az Aranycsapat Testület elnökét, illetve az Aranycsapat három legendájának gyermekeit, Grosics Edinát, ifj. Buzánszky Jenőt és Bozsik Pétert.

Erős Gábor, a kiállítás fővédnöke, országgyűlési képviselő fontosnak tartja, hogy Grosics Gyulához és Buzánszky Jenőhöz, illetve a teljes Aranycsapathoz hasonlóan sporttal, eredményekkel és sikerekkel írjunk történelmet. Arra kért mindenkit, hogy gondoljunk tisztelettel az egykori labdarúgókra, akik példát mutatnak nekünk.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke Szöllősi Györgynek, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének a 7:1-es siker kapcsán megjelent jegyzetéből idézett, miszerint: „1954-ben volt, aki a kínzó húshiány ellenére egy fél disznót ajánlott egyetlen belépőért a magyar–angolra, megint más elérte vele, hogy bevezessék a lakásába a telefont, amire amúgy éveket kellett volna várni.” Úgy véli, büszkék lehetünk arra, hogy Buzánszky Jenő, Czibor Zoltán és Grosics Gyula személyében az Aranycsapatnak három vármegyei kötődésű játékosa is volt.

Számos értékes tárgy látható a kiállításon

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta: az intézet évekkel ezelőtt azért jött létre, hogy összegyűjtsék és bemutassák az Aranycsapat tagjainak örökségét, relikviáit, kupáit, fényképeit, személyes tárgyait. Így került hozzájuk előbb a Puskás-, majd a Grosics-, a Buzánszky-hagyaték és a Bozsik-hagyatékot is ők hordják a kiállításokra. Dr. Tittmann János polgármester fotókat és korabeli újságcikkeket tartalmazó előadást tartott, majd a jelenlévők megtekintették a Dorogi Galériában látható kiállítást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában