Tervezet

2024.04.05. 19:49

Soroljuk, mik a gyakori hibák az adóbevallásnál

Már több ezren benyújtották a személyijövedelemadó-bevallást. A kezdeti időszak tapasztalatairól, hibáiról Doktor Imre Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense nyilatkozott portálunknak. Az adóhatóság azt reméli, hogy mindez segítséget nyújt majd az adóbevallási tervezet elkészítésekor.

Wágner Zsanett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összegyűjtötte a leggyakoribb hibákat, amik az adóbevallási tervezet során előfordulnak. Céljuk a figyelemfelhívás, nem pedig a bírságolás.

Az adóbevallási tervezet gyakori hibáit gyűjtötte össze a NAV
Az adóbevallási tervezetben a legtöbb hiba a családi adókedvezmények sorában van Doktor Imre Zoltán sajtóreferens szerint
Fotó: Hagymási Bence (archív) / Forrás: 24 Óra

A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek tervezetének kivételével – május 21-én automatikusan bevallássá válik.

– Mivel az egyik legnépszerűbb kedvezmény a családi kedvezmény, a legtöbb hiba is itt fordulhat elő – mondja Doktor Imre Zoltán. Az adószakértő ezután konkrétumokat is említett. 

– Sokan elmulasztják feltüntetni a házastárs, élettárs adóazonosító jelét a bevallás megfelelő sorában, pedig közös érvényesítés, megosztás esetén kötelező – hívta fel a figyelmet. Szerinte érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a családi kedvezmény közös érvényesítésének minősül az az eset is, amikor a több jogosult (például férj-feleség) közül kizárólag az egyikük veszi igénybe a kedvezményt. Mint mondta, gyakran elmarad a közös érvényesítéssel, vagy megosztással érintett hónapok jelölése (23SZJA-02. lap 111-113. sorok). A NAV akkor is felhívja a figyelmet a hiba orvoslására, amikor a jogosultak nem az egész keretösszeget osztották fel egymás között, ezért a lehetségesnél kevesebb kedvezményt tüntettek fel – tette hozzá.

– Tavalytól 66 ezer 670 forinttal magasabb összegű családi kedvezményt érvényesíthetnek a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők, esetükben ez 10 ezer forint adómegtakarítást jelent havonta (23SZJA-01. lap 107-109. sorok, 4-es kód=beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy). Sajnos előfordul, hogy jogalap nélkül a kedvezményes 4-es kódot jelölik be az egészséges gyermeket nevelők, a NAV munkatársai azonban elérik a családi pótlék adatbázist, így ez a hiba is hamar kiderül – mondta. 

Hozzátette azt is, hogy kellemetlen lehet az utalási adatok pontatlan megadása, ugyanis a NAV nem tudja hivatalból javítani a bankszámlaadatokat. Egyeztetés esetén újra indul a 30 napos kiutalási határidő. Bevétel híján az egyéni vállalkozónak nullás adatokkal is ki kell töltenie a bevallás rá vonatkozó lapjait (23SZJA-13-01-13-08). A kitöltetlen bevallást a hivatal nem tudja elfogadni és erre figyelmezteti is az egyéni vállalkozót.

Adóbevallási tervezet: érdemes megőrizni 2029 végéig

Doktor Imre Zoltán kiemelte, a NAV munkatársai minden beérkezett igazolást visszaküldenek a feladónak, hiszen azokat a magánszemélynek kell megőriznie egészen 2029. december 31-éig. Egy esetleges ellenőrzés során az adóellenőrök kérhetik az igazolások csatolását – zárta szavait, majd újra felhívta a figyelmet: a bevallási tervezetek a KAÜ-azonosítóval (például ügyfélkapu) rendelkezőknek március 15-től elérhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában