Autizmus világnap

2024.04.07. 08:55

Lélekemelő koncertet és kiállítást szervezett a Léleksegítő Kék Madár Közössége

A Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Közössége Kék koncertet és kiállítás megnyitót szervezett. Az autizmus világnapjához kapcsolódó rendezvényen a Tatabányai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában három tehetséges, autizmussal élő fiatal mutatkozott be.

Kemma.hu

A Kék Madár szintet lépett, és az idén már közösségként működik – kezdte köszöntőjében Sugár Gabriella, a Léleksegítő Alapítványon belül működő csoport alapítója. Szakemberek segítik a munkájukat, amellyel hidat képeznek a hivatalok, az oktatási rendszer és az autizmussal élő gyerekeket nevelő szülők között. Megannyi programot szerveznek város, és megyeszerte, amelyek a megértést, a mások elfogadását szolgálják. Sugár Gabriella bejelentette: az idén elindulhat az önkormányzat támogatásával, a Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének együttműködésével a Kék Pont, egy információs központ. Emellett az alacsony támogatási igényű, már nem tanköteles korú autistáknak autizmusspecifikus támogatást szeretnének nyújtani, hogy segítsék őket a munkába állásban, a munkáltatókat pedig a befogadásukban. 

Kakuk Tamás nyitotta meg Szekeres Katalin Réka és Vály György kiállítását
Autizmus viágnapja: Kakuk Tamás nyitotta meg Szekeres Katalin Réka és Vály György kiállítását
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

– Munkánkkal ma már minden embert segítünk abban, hogy közelebb kerüljön a különböző eltérések elfogadásához. Mert nincs két egyforma ember, s a másik elfogadása néha nagy feladat. Éppen ezért a Kék Madár Közösség széles spektrumú tevékenysége ma már mindenkihez szól – mondta Sugár Gabriella. 

Kakuk Tamás nyitotta meg a kiállítást. Szekeres Katalin Réka és Vály György, a közösség kamasz klubjának tagjai mutatkoztak be. Kiemelte: a képek és fotók arról árulkodnak, hogy alkotásaik nem csak nekik, de a nézőknek is örömet szereznek, mert ezek a művek tehetséggel, és művészi értelemben is, sajátos látásmóddal készültek. A kiállítás áprilisban több tatabányai helyszínen is megtekinthető. 

Barkó Sára, a Weiner Leó Konzervatórium zongora szakos növendéke varázsolta el zongorajátékával a zeneiskola nagytermének közönségét. Az ifjú tehetség első osztályos korától zongorázik, majd később hat évig hegedűn is játszott. Első koncertjét 2019-ben, az autizmus világnapján tartotta. A konzervatóriumban tanára Kiss Gyula, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki közreműködött a koncerten. 

Az előadók hatalmas tapsot kaptak. Kotta nélkül, szívből jövő örömzenéjük lélekemelő volt a közönség számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában