Roncskérdés

2024.04.19. 11:27

Itt vannak az okok, miért hagyhatták a járdán a BMW-t

Fél nappal később is láthatók voltak a helyszínen a keddi autóbaleset maradványai. A baleset körülményeiről és az el nem szállítás lehetséges okairól dr. Farkas Károlyt, a Magyar Autóklub Közép-Dunántúli Regionális Szervezetének elnökét kérdeztük.

Kemma.hu

Bejárta a közösségi oldalt a Sárberekben történt baleset, aminek következtében a BMW-s sofőr előbb a járdára hajtott, majd oszlopot tarolt. Az ott lakók közül többen is jelezték, hogy még másnap sem szállították el a roncsot.

A baleset akkora erejű volt, hogy a BMW még egy villanyoszlopot is kidöntött
A baleset akkora erejű volt, hogy a BMW még egy villanyoszlopot is kidöntött
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Arra, hogy kinek a felelőssége elszállítani a balesetet szenvedett járművet és van-e arra vonatkozó szabály, hogy meddig kötelességünk gondoskodni az elszállításról, szakember válaszolt.

Portálunk megkereste a Magyar Autóklub Közép-Dunántúli Regionális Szervezetének elnökét, dr. Farkas Károlyt, aki elmondta, hogy baleset után a közút szereplőinek törvényi kötelezettsége az út járhatóvá tétele, hiszen a jármű elszállítása biztonsági okokból is fontos. Természetesen, ha a jármű nem zavarja a forgalmat, akkor indokolt lehet, ha a tett helyszínén hagyják a roncsot, de csak rövid ideig. Ellenkező esetben a rendőrségi helyszínelést követően haladéktalanul el kell szállíttatni a sérült járművet.

– A jármű tulajdonosának, vagy üzemben tartójának érdeke, az állami vagy önkormányzati közútkezelőnek pedig kötelessége gondoskodni a balesetet szenvedő, a közúti forgalomban akadályt képező roncs elszállításról – nyilatkozta a szakember, aki elmondta azt is, miért veszélyes a helyszínen hagyni a sérült járművet.

– A Magyar Autóklub statisztikája szerint a közúti forgalomban történt balesetek 20 százalékát az ilyen jellegű esetek teszik ki. Baleset balesetet szül. Gyakran előfordul, hogy azért ütközött egy autó a másiknak, mert a sofőr vagy mindkét sofőr a korábbi baleset miatt lassított és az út helyett az összetörött járműre figyelt. Bámészkodott – tette hozzá.

A baleset során lehetnek kivételek

Természetesen – fogalmazott – vannak kivételek. Ebben az esetben a sofőr nem tudott intézkedni, hiszen a mentő elszállította. Esetleg közeli családtagok, rokonok, barátok vagy ismerősök segíthetnek. Illetve az is számít, hogy van-e Casco az autón, mert ha igen, akkor a biztosító helyszíni szemléje is várható – zárta szavait a szakember, aki szerint legfőképp a biztonságos közlekedés miatt nagyon fontos, hogy minél előbb tiszta legyen az adott útszakasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában