Héreg Községért Érdemérem

2024.04.04. 13:29

Hagyományőrző tevékenységükkel öregbítik a település hírnevét

A közelmúltban vehette át a Héreg Községért Érdemérmet Németh Jánosné és Mitnyik József. Mindketten sokat tettek a helyi hagyományok megőrzéséért.

Kemma.hu

A Héreg Községért Érdemérmet 1999-től adományozzák azoknak, akik kiemelkedő cselekedeteikkel ráirányítják a figyelmet a Gerecse lábánál lévő falura, vagy az itt élő közösséget szolgálják. Az idén két kiválóság vehette át az elismerést. 

Németh Jánosné és Mitnyik József kapta a Héreg Községért Érdemérmet
Németh Jánosné és Mitnyik József kapta a Héreg Községért Érdemérmet 
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Németh Jánosné Héregen született. Általános iskolai tanulmányait követően műszövő és vegyesbolti eladó szakmai végzettséget szerzett. A tatabányai centrum áruházban helyezkedett el. Később Héregen boltvezető helyettesként, Tarjánban boltvezetőként dolgozott, majd Tarján-Tornyópusztán a vegyesboltban - még nyugdíjazását követően is. A Héregi hagyományőrző Egyesület elnökének 2014-ben választották meg. Több pályázati projekt megvalósításában vett részt. Ilyen volt a sport pályán létrehozott park és játszótér, hangosító berendezések vásárlása, zenés délutánok, esték programjainak lebonyolítása.

A Héregi Általános Iskolás és Óvodás gyermekekért Alapítvány elnökeként is tevékenykedett. Évente több alkalommal szervez színházlátogatást, kirándulásokat az érdeklődők számára.

Koordinálja a község kulturális életét. Az egyesület tagjaival évek óta szervezik a hagyományos adventi zenés délutánt és a pusztamaróti emléktúrát. Koordinálja a szüreti felvonulásokat és az adventi időszakban a gyertyagyújtási ünnepségeket. Huszonnégy éve a megyei rákellenes egyesület vezetőségének tagja, melynek segítségével 2015 óta rendszeresen szűrű vizsgálatokkal egybekötött egészségnapot szervez a községben. 

Óvják őseik örökségét

Mitnyik József a különböző tisztségek mellett a hagyományőrzés és -ápolás terén is jelentős vállalást tett. Héreg első házai között épült a szomszédságában lévő parasztház. Az épületet 1998-ban vásárolta meg. A múlt szeretete, az emlékek megőrzése, tisztelete, szüleitől, nagyszüleitől kapott útravaló inspirálta, melyet egész élete során példaértékűen közvetített a környezete számára. A vásárolt ház lebontása helyett ezért családjával úgy döntöttek, hogy a családi és parasztház emlékeit őrző kis múzeumot hoztak létre. Ma már elmondható: sokan meglátogatták már Héregről és más településről, sőt külföldről is érkeztek vendégek. 

Feleségével, gyermekeivel és unokáival őrzik a szűkebb és a tágabb család emlékeit. Közkinccsé teszik és óvják őseik örökségét.

Mitnyik József is tősgyökeres héregi. Az általános iskola után a középiskolát Tatán végezte el. Érettségi után autóvillamossági műszerészként szerzett szakképzettséget. Szakmájában dolgozott a 18-as Volán-nál, a Gerecse Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél és hosszú éveken keresztül egyéni vállalkozóként javította a település és a környék autósainak autóját. Az első önkormányzati képviselő-testület tagjaként több olyan döntés előkészítésében és megvalósításában vett részt mely jelentősen meghatározta Héreg jövőjét.

Huszonnyolc éven keresztül a helyi római katolikus egyház közösség képviselője ezen belül pedig húsz évig a közösség világi elnöke volt. Első videó kameráját 1991-ben vásárolta és nagy lelkesedéssel videózta, fényképezte önszorgalomból a község eseményeit. Ezekkel a felvételekkel találkozhatunk nap, mint nap a közösségi oldalakon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában